«Η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και στην Κρήτη και αλλού όμως σε χρόνο και με τρόπο και υπό συνθήκες που θα το επιλέξει η ίδια. Είναι κάτι που αναφέρεται ρητά στο πρώτο κιόλας άρθρο το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

«Πρόκειται για καθαρό μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές και λεονταρισμούς να στερήσουν από την Ελλάδα όσα δικαιούται βάσει του διεθνούς δικαίου» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του, «η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά. Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων η εθνική επικράτεια μεγενθύνεται κατά περίπου 10% όχι με απόσπαση εδαφών ούτε σε βάρος άλλων χωρών αλλά με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θαλάσσια ζώνη και με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

«Στην αυγή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα, η χώρα μας επεκτείνει στα 12ν.μ. την κυριαρχία της στο Ιόνιο» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι «την επέκταση την είχα αναγγείλει από τον Αύγουστο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια και τις κινήσεις που έκανε προκειμένου η Ελλάδα να προβεί στις συμφωνίες που προέβη το τελευταίο διάστημα.

«Η σημερινή εξέλιξη δεν προέκυψε τυχαία και τίποτα πόσα οδήγησαν σε αυτή δεν ήταν αυτονόητο. Όλα ήταν αποτέλεσμα της διπλωματίας που άσκησε και ασκεί αυτή η κυβέρνηση. Έτσι πριν φτάσουμε στο διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με την Ιταλία, με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών μας ζωνών. Κλείσαμε δηλαδή ζητήματα που χρόνιζαν επί δεκαετίες και ανοίξαμε με τόλμη ένα νέο κεφάλαιο τόσο στις διμερείς μας σχέσεις, όσο και στην πολυμερή συνεργασία σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν υπό τον υπουργό εξωτερικών Νίκου Δένδια».

Αναφερόμενος στο θέμα της Αλβανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Την ίδια ακριβώς περίοδο ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεργάστηκε με τον Αλβανό ομόλογό του και τώρα οι όποιες διαφωνίες μας με τα Τίρανα οδεύουν πλέον προς διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Μόλις πρόσφατα μάλιστα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ρητά και απερίφραστα ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας, προσθέτοντας ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της θέσης μας ότι τα νερά της Μεσογείου μπορούν να ενώνουν αντί να χωρίζουν λαούς».

Η επέκταση των υδάτων προς δυσμάς στέλνει αναπόφευκτα ένα μήνυμα προς ανατολάς
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναληθείς τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί διάστασης απόψεων μεταξύ Μαξίμου και Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

«Άκουσα χθες κάποιες αναφορές για δήθεν διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας και είναι τουλάχιστον παράξενο να ακούγονται από αυτούς οι οποίοι είχαν αναθέσει την εθνική ευθύνη από τη μία πλευρά στον κύριο Καμμένο και από την άλλη στον κύριο Κοτζιά. Όλα έχουν ένα όριο. Θα κρατήσω από αυτή τη συζήτηση ότι διαμορφώνεται η συνθήκη για μία διακομματική σύμπλευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των περισσότερων κομμάτων της εθνικής αντιπροσωπείας» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η επέκταση προς την Δύση, στέλνει και ένα μήνυμα στην Ανατολή. «Μπορεί επέκταση των χωρικών υδάτων να ασκείται κατά το διεθνές δίκαιο ως εθνική πρωτοβουλία, η εμβέλεια και η επίδραση τους ωστόσο ξεπερνούν τα τοπικά δεδομένα γιατί ουσιαστικά εγκαθιστούν την διεθνή νομιμότητα σε ολόκληρη την περιοχή, κατοχυρώνοντας έτσι ένα τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας στο ρευστό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου. Η διάθεση κυριαρχίας δε σημαίνει βούληση επικυριαρχίας. Η επέκταση των υδάτων προς δυσμάς στέλνει αναπόφευκτα ένα μήνυμα προς ανατολάς».

Πηγή: patrastimes.gr