Παρέμβαση στη βουλή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το νομοσχέδιο αφορά «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός, είπε:

Επέλεξα να μιλήσω σήμερα στην βουλή σε μια στιγμή δύσκολης μάχης με την πανδημία για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που προσθέτει ακόμα μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Το νομοσχέδιο υπηρετεί και έναν κεντρικό στόχο κυβέρνησης: την συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και συνέχιση ελάφρυνσης επιχειρήσεων.

Βρίσκομαι εδώ για να δείξω ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες κορωνοϊού. Δεν περιορίζονται οι μεταρρυθμίσεις μας. Απόδειξη ότι ακολουθεί στην Βουλή κρίσιμο νομοσχέδιο για επαγγελματική εκπαίδευση και απαντά σε πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας.

Ακολουθεί το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά, χρόνια προβλήματα όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση. Θα καολουθήσει νομοσχέδιο και για τον εκσυγχρονισμό πλαισίου δημόσιων συμβάσεων. Είναι πλευρές του κυβερνητικού έργου που είχαμε παρουσιάσει προεκλογικά, είχα ανακοινώσει στην ΔΕΘ. Παρά τις πολλές δυσκολίες και την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην συμφωνία της με τους πολίτες και μιλά την γλώσσα αλήθειας.

Πριν λίγο ο αναπληρωτής υπ Οικονομίας έκανε την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Το προσχέδιο έχει ήδη σταλεί στην ΕΕ. Το υλικό έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση. Λιγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην ΕΕ θα έρθει και στην εθνική αντιπροσωπεία για να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων

Το νομοσχέδιο που συζητούμε αποσκοπεί στην αντοχή και συνοχή κοινωνίας. Παρέχει ασπίδες σε ευάλωτους και συνεχίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο κεντρικής στρατηγικής μας κατεύθυνσης: οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από τα βάρη και παράλληλα να τονώνεται η απασχόληση. Κεντρικός στόχος η νέα αποκλιμάκωση των βαρών εργαζόμενων και εργοδοτών.

Γνωρίζουμε από όλες τις έρευνες ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο. Αποθαρρύνει επενδύσεις και ενθαρρύνει εισφοροδιαφυγή. Συνεπώς κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους διευλκολύνει επενδύσεις κα ενισχύει το πορτοφόλι εργηαζόμενων Σωρευτικά οι εισφορές μειώνονται 3,9%. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους . Ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για μισθωτό των 1000 ευρώ, 456 ευρώ για μισθωτό των 2000 ευρώ. Ανάλογη κλιμάκωση θα έχουν και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Εξαιρετικά σημαντική η παρέμβαση ειδικά για μισθωτή εργασία που χτυπήθηκε από την πανδημία και πρέπει να κάνουμε πιο ελκυστική για να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις απασχόλησης. Φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα μιλούν με μεγάλες και μικρές συνδικαλιστικές ενώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις που λένε ότι η μείωση εισφορών είναι πολύ σημαντική ίσως πιο σημαντική από τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της γι’ αυτό και έχει προχωρήσει και σε μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις όπως ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Διευκολύνονται περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι και διευθετείται για 1,5 εκατ. εργαζόμενους η πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού εισφορών.

Για το Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά άστεγοι συμπολίτες μας αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. Ισως είναι συμβολικό ότι ψηφίζεται σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης βίας κατά γυναικών και καλύπτουμε αυτό το κενό.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είναι μηχανισμός στήριξης πιο αδύναμων που δοκιμάζονται. Θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώθηκε συνταγματικά από την κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα διπλασιάζουμε το επίδομα του Δεκεμβρίου.

Με το νομοσχέδιο ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για επαγγελματίες επιστημονικών κλάδων με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.

Επεκτείνεται το καθεστώς αναστολής συμβάσεων.

Τέλος αναθεωρείται το πλαίσιο για περιστασιακή εργασία ανέργων ή μακροχρόνια ανέργων που θα διατξρούν τα δικαίώματα έστω και αν εργάστηκαν για λιγότερες από 70 ημέρες

Το νομοσχέδιο πλαισιώνουν μια σειρά από διατάξεις που αφορούν ευάλωτους συμπολίτες μας.

Αφορούν ζητήματα που δεν απασχολούν τα μίντια. Όμως αυτή την κυβέρνηση την απασχολούν όλες οι όψεις της κοινωνίας. Διπλασιάζεται η σύνταξη τέκνων που έχουν χάσει και δύο γονείς. Ενισχύονται οι συμπολίτες μας με κυστική ίνωση ενισχύεται το πρόγραμμα στέγαση και εργασία για αυτόνομη διαβίωση και εξασφαλισμένη εργασία στα μέλη τους

Παρατείνονται οι προθεσμίες για κατάθεση αίτησης επιδόματος γέννησης και το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκατ. ευρώ

Ευχομαι να με διαψεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, όμως έως τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει ουσιαστική προταση.

Συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με την μείωση εισφορών με την αύξηση εγγυημένου εισοδήματος. Το μόνο που ακούμε είναι «όχι» σε κάθε κυβερνητική πρόταση και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει πάντα τα διπλάσια από όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση. Εϊναι πολύ εύκολο να παίρνεις αυτά που δίνει η κυβέρνηση και να τα πολλαπλασιάζεις. Αυτή η φόρμα δεν δουλεύει και δεν βοηθά να χτίσετε αξιοπιστία καθώς η κοινωνία αναζητά σαφή πολιτικό λόγο. Το δικό μας βλέμμα δεν είναι στραμένο στην αντιπολίτευση αλλά στην κοινωνία και την μάχη κατά της πανδημίας.

Οι ρυθμίσεις νομοσχεδίου αποτελούν ψηφίδες που δίπλα σε άλλες δράσεις δημιουργούν ολοκληρωβμένη κοινωνική πολιτική. Εχουν ιδεολογικό πρόσημο τα μέτρα και αποτελόυν καθρέπτη του τρόπου που αντιλαμβανμόμαστε κυβερνητικό έργο. Απέναντι στον κροωνοΪό προκρίναμε την δημόσια υγεία. Στηρίξαμε έμπρακτα και όχι στα λάγια το ΕΣΥ. Ετσι και απέναντι στις συνέπειες προκρίνουμε την στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

Οι κόσμοι της παραγωγής και εργασίας οφείλουν να συναντηθούν για αμοιβαία ευημερία και αυτή είναι η πολιτική μας. Δεν της δίνω ιδεολογικό προσανατολισμό. Είναι πολιτικα δίκαιη και στρέφει το βλέμμα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Διαπνέεται από εθνική ματιά και το συνολικό καλό της κοινωνμίας χωρίς διαρίσεις και αποκλεισμούς. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και πάνω από όλα ενωμένοι.

Τσίπρας: Καταθέτουμε τροπολογίες για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζόμενων
Με τη βία κατά των γυναικών και την αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία ξεκίνησε τη δική του παρέμβασηο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε έχουμε 230% αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία. Εϊναι μέρα να ενώσουμε όλοι την φωνή μας για να μην μείνει καμία γυναίκα μόνη της. Πριν μια εβδομάδα είχαμε δυσάρεστο περιστατικό στην χώρα μας με γυναικοκτονία στην Μάνη. Το κρίσιμο είναι να γίνει δύναμη η φωνή των γυναικών που βρίσκονται σε καθεστώς ενδοοικογενειακή ςβίας

Θέλω να αναφερθώ στο γεγονός ότι τα δίκτυα στήριξης κακοποιημένων γυναικών και η γραμμή SOS είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Χαίριομαι που ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει την αξία τους. Όπως να τονίσω ότι επι ημερών μας υπογράφηκε η Σύμβαση Κωνσταντινούπολης

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Δεν μπορώ να αρνηθώ την πρόκληση να αναφερθώ στη γενικότερη κατάσταση που βιώνει η χώρα και είναι δραματική. Εχουμε κάθε ημέρα εκατόμβη νεκρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Επισκέπτομαι δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και βλέπω υπεράνθρωπη προσπάθεια ιατρών, όμως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου κυρίως στη Β. Ελλάδα και την Θεσσαλία. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και η αίσθηση που μας δίνετε κ. Μητσοτάκη στην υγεία και οικονομία. Η αίσθηση που δίνεται ως κυβέρνηση είναι ότι βρίσκεστε σε βέρτιγκο και πληρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα και το περιβάλλον.

Δεν σας ζητάμε ούτε να γίνεται μεσίας ούτε Μωυσής ούτε Αι Γιώργης. Δεν σας ζητάμε να κάνετε κάτι υπεράνθρωπο. Δεν σας ζήτησε κανεις να σκοτώσετε τον κορωνοϊό σας ζητάμε να μην σκοτώνετε την κοινή λογική. Εσείς και οι λαλήστατοι υπουργοί να μην νομίζεται ότι απευθύνεστε σε κρετίνους.

Να μην βγαίνουν υπουργοί σε τηλεοπτικά παράθυρα ενώ χάνουμε κάθε ημέρα πάνω από 100 συμπολ’ίτες μας πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είχουν σωθεί και να πανηγυρίζουν. Να δείχνουν ότι αναλαμβάνουν μέρος της πολιτικής ευθύνης.

Μας λένε μάλιστα νομίζοντας ότι απευθύνονται σε πολίτες χαμηλής ευθύνης ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς. Τι είναι αυτά. Ταπεινότητα απαιτείται αυτή την ώρα

Τι συμπεριφορά είναι αυτή;

Τις καλύπτετε κ. Μητσοτάκη αυτές τις δηλώσεις.

Σας ζητώ να ασχοληθείτε με την ουσία και όχι την επικοινωνία. Μην μας κοροϊδεύετε. Ανακοινώσατε εχθές για να καλύψετε γκάφα Γεραπετρίτη ότι κάνατε μεγάλη ελεημοσύνη . Δεν το υποτιμώ μια παρέμβαση με μονιμοποίηση ιατρών . Μα το είχατε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα και φέρατε και τροπολογία για 300 εντατικολόγους.

Αυτό που ήδη είχατε κάνει το ξανα ανακοινώσατε ως νέο χθες.

Με τους άλλους επικουρικούς όμως τι θα γίνει.

Έχετε να επισκεφθείτε δημόσιο νοσοκομείο από τον περασμένο Μάρτιο.

Ο μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης είναι στις κλινικές κόβιντ. Αυτοί οι ιατροί δεν δικαιούνται μονομοποίησης. Αρα για επικοινωνιακούς λόγους προβαίνετε σε τέτοιες ανακοινώσεις αλά τα κάνετε χειρότερα δημιουργώντας ανισότητες και ιατρούς 2 ταχυτήτων

Αρα οι παρεμβάσεις που κάνετε μόνο για την επικοινωνία και να γράψουν τα site πόσο καλός είστε αυτά που έχουν πληρωθεί αδρά από την λίστα Πέτσα επιδεινώνουν το πρόβλημα

Είμαστε με 100 νεκρούς την ημέρα και εσείς με 30 νεκρούς την ημέρα από γρίπη ερχόσασταν εδώ και μας κουνούσατε το δάχτυλο.

Σας ρωτάμε θα εντάξετε το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά. Προσλήψεις μόνιμων, αυξήσεις στους μισθούς ιατρών και νοσηλευτών;

Τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ καθώς δεν υπάρχει η τρόικα.

Σήμερα η ΕΕ λέει δαπανήστε όσα χρειάζονται για την στήριξη του ΕΣΥ. Υπάρχει το μαξιλάρι που σας αφήσαμε, υπάρχει Ταμείο Ανάπτυξης, υπάρχει και το μεγάλο πακέτο 12 δις ευρώ από τον ΕΣΜ.

Εσέις έρχεστε τελικά και παίζετε με τα νούμερα και κάνετε επικοινωνιακά παιχνιδάκια. Καταθέτετε προϋπολογισμό που είναι κατά 600 εκατ. ευρώ χαμηλότερος στις δαπάνες υγείας που θα έπρεπε να τις αυξήσουμε. Λένε τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής κρίσης κάναμε 19,5 χιλ προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων στο ΕΣΥ αυξήσαμε κλίνες ΜΕΘ κατά 120. Εσείς από τις 7 Ιουλίου ούτε μια κλίνη δεν οικοδομήσατε για να αντιμετωπίσετε το 2ο κύμα. Παίζετε διαρκώς και σε αυτό το επίπεδο γιατι προσθέτετε και τις κλίνες ιδιωτικού τομέα. Όμως ακόμα και έτσι αν δεν κάνετε προσλήψεις ιατρών δεν θα λειτουργήσουν.

Το μισθολόγιο είναι κρίσιμο. Αν δεν υπάρξει προσφορά καλή δεν θα υπάρξει ανταπόκριση. Στην Αγγλία στην Γερμανία στην Σουηδία είναι χιλιάδες οι ιατροί.

Οι νέοι γιατροί δεν έχουν κίνητρο να ενταθούν στο ΕΣΥ. Τώρα είναι η ευκαιρία να τους εντάξουμε.

Αλλά εσάς σας αρέσει να κάνετε μακάβριες συγκρίσεις. Σήμερα που έχουμε κάθε ημέρα 100 νεκρούς κάνετε συγκρίσεις με άλλες χώρες που έχουν ε[ίσης αρκετούς νεκρούς. Για κάνετε συγκρίσεις για τις δαπάνες υγείας.

Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 7% του ΑΕΠ και εμείς στο 4,9% δεν είναι ευκαιρία να το κάνουμε και εμείς. Εσείς όμως τα μειώνετε

Δεν σας ζητά να γίνεται Μωυσής σας ζητάμε να μην λέτε ψέματα.

Ο κ. Μητσοτάκης μας μίλησε για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Το ονομάτισε ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όπως και να το πει κανείς η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ρτο 2015 άφησε μόλις 30 χιλ δικαιούχους σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Η δική μας κυβένρηση άφησε καθολικό πρόγραμμα που αφορά 700 χιλ δικαιούχους.

Δεύτερο ζήτημα. Ήρθατε στην τριτολογία σας στην Βουλή στην προηγούμενη συνεδρίαση που κάνατε δηλώσεις για τα κρίσιμα ζητήματα πανδημίας και σε συναινετικό ύφος ουσιαστικά υποστηρίξατε την πρότασή μου για ενίσχυση πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Περιμέναμε ότι θα υπήρχε ουσιαστική οικονομική ενίσχυηση. Εμείς προτείναμε επίδομα έκτακτης ανάγλης που αφορά πολύ μεγάλο μέρος πληθυσμού και έρχεστε να κάνετε την «φιλανιθρωπία¨να διπλασιάσετε το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα που αφορά 250 χιλ νοικοκυρια και είναι 55 εκατ. ευρώ

Προσέξτε, το 2016 σε συνθήκες ασφυξίας δημοσιονομικής και δώσαμε 600 εκατ. ευρω. Το 2017 750 εκατ. ευρώ δώσαμε και το 2018 το ίδιο. Εσείς τώρα που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ρήτρας διαφυγής και το μεγάλο φιλοδώριμα σας είναι 55 εκατ΄ευρω΄

Ντράπηκε και η ντροπή που είπε η Αχτσιόγλου .

Πηγή: patrastimes.gr