Ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη του τοποθέτηση στην Βουλή για το 2021, είπε χαρακτηριστικά πως αυτή δεν θα μπορούσε να μην έχει στο επίκεντρό της την πανδημία.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το μέτρο της κάλυψης του ενοικίου στο 80% επεκτείνεται για ακόμα έναν μήνα δηλαδή και για τον Φεβρουάριο. Είπε δε πως το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων για άσκοπη μετακίνηση θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ,  ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Επεκτείνονται δε, είπε και θα καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

«Όχι μόνο γιατί ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός με το πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ αλλά γιατί θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι μια ευκαιρία στην αρχή του χρόνου να δοθούν απαντήσεις για το σχέδιο που θα μας οδηγήσει στο αύριο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή «Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, δεν γίνεται όμως να διαφωνούμε για τα πραγματικά δεδομένα και για το τι έχει συμβεί τους τελευταίους δέκα μήνες», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα επίσημα στοιχεία του ECDC, σύμφωνα με τα οποία σήμερα με βάση τον χάρτη, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες κίτρινες χώρες με ορισμένες πράσινες περιφέρειες είναι η Ελλάδα και Φιλανδία. «Αυτή είναι η κατάσταση στην χώρα μας σήμερα και καταθέτω τους χάρτες», είπε.

«Τον Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα που αποτυπώθηκε σε ταχύτατη αύξηση των νοσηλευομένων συμπολιτών μας σε νοσοκομεία και αύξηση διασωληνομένων. Η γραφική απεικόνιση της πορείας πανδημίας σε νοσηλευομένους. Η απότομη αύξηση σε νοσηλείες που συμπαρέσυρε τους θανάτους ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου. Ηταν δραματική έφτασε σε μέγιστο αριθμό 4.500 περίπου αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύουμε 1.690 συμπολίτες μας με covid», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Αντίστοιχη είναι η πορεία των διασωληνωμένων. Η αποκλιμάκωση δεν ήταν τόσο γρήγορη. Σήμερα έχουμε 328 συμπολίτες μας διασωληνωμένους».

«Στην πιο μακάβρια λίστα θανάτων η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση. Είμαστε οι πέμπτη καλύτερη χώρα στους θανάτους», είπε για να συνεχίσει: «Έχουμε ακούσει πολλά και για τον αριθμό θανάτων ας έχουμε μια αίσθηση ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες. Ειδικά χθες η Ελλάδα είχε λιγότερους θανάτους σε όλη την ΕΕ και ευχόμαστε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε στην συνέχεια πως «η επιτυχημένη αντιμετώπιση του 2ου κύματος οφείλεται πρώτα απ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες υγειονομικού προσωπικού. Ειδικά Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις επιβαρυμένες περιοχές υπερέβαλαν εαυτούς και με ανθρωπιά και επαγγελματισμό συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση. Στην αποκλιμάκωση συνέβαλε και η ελληνική κοινωνία που έδειξε πειθαρχία στην περίοδο εορτών. Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιας θα είχε ήδη φανεί. Ευτυχώς φαίνεται ότι ξεπεράσαμε σκόπελο εορτών χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επανέλθουμε σε αυστηρότερο καθεστώς λοκ νταουν από αυτό που εισηγήθηκαν οι ειδικοί».

Μητσοτάκης: Δεν χωρά εφησυχασμός

«Αυτή η θετική πορεία δεν δικαιολογούν κανένα απολύτως εφησυχασμό. Έχουμε δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα πήγαιναν καλά μια πολύ γρήγορη αύξηση κρουσμάτων. Κατά συνέπεια επόμενα μέτρα είναι προδιαγεγραμμένα: Διατήρηση μέτρων αυτοπροστασίας, σταδιακό άνοιγμα οικονομίας, αύξηση εμβολιασμού και στοχευμένη δράση σε επιβαρυμένες περιοχές», είπε ο πρωθυπουργός.

Θα ήθελα σήμερα να απαντήσω σε ορισμένα ερωτήματα αντιπολίτευσης και πολιτών, τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακηριστικά:

«Υπήρχε άλλος δρόμος; Μήπως η τακτική που ακολουθήσαμε υποδηλώνει έλλειψη σχεδίου και παθητική παρακολούθηση;

Κάθε άλλο. Αν κάτι έχουμε μάθει από τον Covid είναι ότι συνδέεται με κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που είναι η επικοινωνία. Εκδηλώνεται με διαφορετική ένταση. Υπάρχουν χώρες ΕΕ που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της βρετανικής μετάλλαξης που καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτά είναι τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα που κάθε κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει. Είναι σαν να οδηγεί κάποιος σε δρόμο με στροφές βράδυ . Σε ένα τέτοιο δρόμο άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο και αλλάζεις ταχύτητες. Την ίδια στρατηγική συνεχούς εναλλαγής στρατηγικής έχουν ακολουθήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Γι αυτό και προχωρήσαμε σε πιο θεσμοθετημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε υγειονομική επιτροπή που θα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη, θα παίρνει αποφάσεις θα εισηγείται και η κυβέρνηση σε εβδομαδιαία βάση κάθε Παρασκευή θα ανακοινώνει τα μέτρα.

Η Πολιτική Προστασία εκτάκτως θα επεμβαίνει με περιοριστικά μέτρα όπου κρίνει απαραίτητο κατά τόπους. Δίνουμε δυνατότητα σε Πολιτική Προστασία πιο στοχευμένα να κάνει ιχνηλάτηση και να δρα άμεσα .

Γι αυτό και λαμβάνονται αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο, προκαλούνται αντιδράσεις αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται με πραγματικά δεδομένα.

Αν αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε τότε έρχεται η δεύτερη απορία: τον ακολουθούμε όπως πρέπει; Κάναμε ότι μας αναλογεί; Ακούμε την κριτική ότι η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ και δεν κάναμε ότι έπρεπε για να το στηρίξουμε ενόψει 2ου κύματος και πως εμείς οι ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι δεν ενδιαφερόμαστε για το δημόσιο σύστημα υγείας. Κοιτάξτε, όταν αναλάβαμε το ΕΣΥ παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θυμίζω στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάθε χειμώνα – αυτό είναι παλαιό φαινόεμνο – όταν είχαμε εποχική γρίπη είχαμε αναμονές στις εντατικές που έφταναν έως και τις 30 ημέρες.

Σήμερα, έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 μονάδες ΜΕΘ. Εκτιμούμε στους 2 επόμενους μήνες θα έρθουν άλλες 150 στο πλαίσιο δωρεάς Στ. Νιάρχου που εξοπλίζει περιφερειακά νοσοκομεία. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής καθώς επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος να συζητάμε χαλάρωση μέτρων μόνο από την στιγμή που μειώνεται σημαντική η επιβάρυνση στο ΕΣΥ

Ξεχωριστή σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό θετικών τεστ. Σημερα είναι κάτω του 3%, ευτυχώς ο δείκτης βαίνει μειούμενος. Καθώς αυξάνουμε τα τεστ που κάνουμε έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνουμε αυτό που ζητούν οι επιδημιολόγοι τυχαίες δειγματοληψίες».

Δεν είναι δυστυχώς αναμενόμενη η ανταπόκριση των πολιτών στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ και ζητώ να βοηθήσει και η αντιπολίτευση σε αυτό, είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας

Ο πρωθυπουργός σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είπε: «Την ίδια ώρα η οικονομία δοκιμάζεται. Έχουμε πει ότι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας αλλά για να την υπηρετούμε θέλουμε και ισχυρή οικονομία. Δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος. Διαθέσαμε 24 δις ευρώ εντός του 2020, σχεδόν 15% του ΑΕΠ και επαναλαμβάνω ότι το Κράτος αποζημιώνει και τώρα όσους είναι σε αναστολή εργασίας καλύπτοντας και ασφαλιστικές εισφορές».

Δίνοντας σχετικά στοιχεία σημείωσε: «Σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από επιστρεπτέα. Σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε ευτυχώς καμία επιβάρυνση στο ισοζύγιο απασχόλησης. Η πολιτική της κυβέρνησης που έδωσε πάνω και πέρα προστασία στην απασχόληση τελικά απέδωσε. Μην ξεχνάμε από 1.1.2021 το εισόδημα νοικοκυριών θα αυξάνεται καθώς θα οφεληθούν από κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης μείωση εισφορών και οι επιχειρήσεις ωφελούνται από την μετάθεση υποχρεώσεων».

Σε ποιο βαθμό και αν η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις οδηγίες ειδικών, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Η απάντηση είναι καταφατική. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε υποδείξεις της επιτροπής. Μια φορά μόνο πήραμε πιο αυστηρά μέτρα και αφορά το πρώτο 15ημερο Ιανουαρίου. Σχολιάσατε ότι απευθύνθηκα στον καθηγητή Σ Τσίοδρα με το μικρό του όνομα αλλά ποτέ δεν παραβίασα τις εισηγήσεις τους. Όμως η επιστημονική επιτροπή ξεπερνά τους 30 ειδικούς όλων των τομέων. Δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Αρθρώνουν δημόσιο λόγο και δεσμεύονται από τα αποτελέσματα ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής. Η τελική εισήγηση επιτροπής έχει ληφθεί πάντα υπόψη κυβέρνησης. Το λέω για να σταματήσει η παραφιλολογία που προσβάλει το επιστημονικό μας δυναμικό. Σε αντίθεση με άλλες χώρες Ισπανία, Βραζιλία ΗΠΑ ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων», είπε.

Στην συνέχεια σημείωσε: «Μαζί με το 2021 ανέτειλε και η ελπίδα που είναι το εμβόλιο το οποίο θα βάλει οριστικό τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας. Φέρνοντας την ελευθερία. Να κερδίσουμε και πάλι πίσω τις ζωές μας. Θα το πετύχουμε; Ναι είναι στο χέρι μας. Η χώρα μας μέσω της αναλογικής προαγοράς της ΕΕ έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς. Αν είστε διατεθειμένοι να ασκήσετε κριτική γι αυτό να απαντήσετε αν καλώς κάναμε και ενταχθήκαμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και εξαντλήσαμε την δυνατότητα μας να αγοράσουμε τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ότι δυνητικά θα χρειαστούμε ως χώρα. Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε περί 8 εκάτ. συμπολίτες θα μας περισσέψουν 7 εκάτ. δόσεις. Να μας πείτε αν κακώς αγοράσαμε περισσότερα . Κάναμε ακριβώς ότι έκαναν οι ευρωπαϊκές χώρες. Αν μπορεί να ασκηθεί κριτική στην ΕΕ σε ένα βαθμό δικαιολογημένη που δεν ενέκρινε εμβόλιο σε ρυθμούς άλλων χωρών , ας αναλογιστεί κανείς και την άλλη όψη νομίσματος. Τι θα είχε συμβεί αν η ΕΕ δεν έκανε την επιλογή αυτή. Οι μικρότερες χώρες θα ήταν σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα αν διαπραγματευόταν μόνη της με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Παρά τις δυσκολίες και καθυστερήσεις η τακτική της ΕΕ αποτέλεσε παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης. Δεν έγιναν διακρίσεις σε χώρες βορά και νότου. Όλοι λαμβάνουν εμβόλια με την ίδια σειρά. Από τον Απρίλιο και μετά όταν θα έχουν εγκριθεί και άλλα εμβόλια εκτιμώ ότι θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε ζήτηση της στιγμής. Τώρα είμαστε σε αντίθετη θέση. Κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε αυστηροί στην προτεραιοποίηση εμβολιασμών. Ο τρόπος που επιλέξαμε να κινηθούμε είναι καινοτόμος με ηλεκτρονική διαδικασία που πηγαίνει το κράτος στον πολίτη τον οποίο προσεγγίζει με βάση ηλικία του και του προτείνει ραντεβού. Όλα γίνονται χωρίς ταλαιπωρία και απόλυτη διαφάνεια. Ολοκληρώνουμε θωράκιση υγειονομικών και προχωρά σε συμπολίτες άνω 85 ετών και στην συνέχεια θα πάμε σε συμπολίτες 80 – 84 ετών

Οι συμπολίτες υποδέχθηκαν θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Είναι διαδικασία που τρέχει όπως την έχουμε δρομολογήσει και κάθε ημέρα υπόκειται στην βάσανο διαφάνειας και λογοδοσίας».

Για τις πατέντες των εμβολίων

Για την αγορά της πατέντας για τα εμβόλια προκειμένου αυτά να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, μία πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «πάλι καλά που που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο». «Μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα. Ανεξήγητη αφέλεια ή διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Όμως πρέπει να δίνονται απαντήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά. Είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπονται το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια πολίτες σε όλο κόσμο εμβολιάζονται χωρίς προβλήματα και αποτελεσματικά όπως δείχνουν οι μελέτες», είπε.

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός είπε πως «θέλουμε να τρέχουμε την διαδικασία ανάλογα με την διάθεση εμβολίων. Είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που η κρατική διοίκηση δρομολογεί το σύνθετο εγχείρημα».

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Μια ακόμα ελληνική καινοτομία είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό που λαμβάνει ο εμβολιασμένος. Πρότεινα στην ΕΕ να πάρει ευρωπαϊκή διάσταση για να υπερβαίνονται οι μετακινήσεις. Είναι σημαντικό για την πατρίδα μας ενόψει της τουριστικής περιόδου ώστε οι μεταφορές μετακινήσεις να γίνονται πιο απρόσκοπτα. Αυτό το πιστοποιητικό να αποκτήσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα και να μοιραζόσαστε όλοι την πληροφορία με τον ίδιο τρόπο».

«Όπως σας είπα η δυνατότητα καθημερινού εμβολιασμού θα αυξάνεται ανάλογα με διαθεσιμότητα εμβολίου. Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μπορούν να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Στόχος να έχουμε 4,6 εμβόλια εντός του πρώτου 3μηνου, στόχος για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι τέλος Μαρτίου».

Ο εθνικός στόχος αρχές καλοκαιριού ο πληθυσμός να είναι ασφαλής. Όλα αυτά προέκυψαν τυχαία;

«Τονίζω ανάγκη να πορευτούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι. Λένε ότι δήθεν η επίκληση ατομικής ευθύνης αποτελεί άλλοθι. Είναι αδύνατο να πετύχουμε αν ο καθένας δεν αναλογιστεί και κάνει αυτό που του αναλογεί. Γι αυτό και μιλώ για ατομική υπευθυνότητα και όχι ευθύνη.

Η ατομική στάση είναι η αδελφή της ελευθερίας. Επιμένουμε και τώρα που μαπίνουμε σε ένα φάση για μια σταδιακή χαλάρωση μέτρων, αυτή η ατομική υπευθυνότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει πάνω από 3 δις ευρώ. Γι αυτό και είναι η ώρα σύμφωνα με υποδείξεις ειδικών να ξεκινήσει σταδιακό άνοιγμα με λιανεμπόριο με στοχευμένους τρόπους», είπε ο πρωθυπουργός.

Σύγκρουση για την πανδημία

Η αντιπαράθεση διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση διατηρεί την μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας (επέκταση χωρικών υδάτων, απόκτηση Rafale), προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις (ΑΣΕΠ, ΑΕΙ κ.α.) ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την σύγκρουση των εσωκομματικών συνιστωσών και ιδεολογικών τάσεων.

Λίγο πριν τις 12:00 ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τον αριθμό των θανάτων στην χώρα μας.

Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας αναμένεται αν ασκήσει και η κυρία Φώφη Γεννηματά ενώ για τα εθνικά θα επαναφέρει την πρόταση για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Να σημειωθεί ότι η επιθετική στρατηγική της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στοχεύει πλέον πιο αυστηρά προς την κυβέρνηση καθώς όπως φάνηκε από την τελευταία της τοποθέτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ απέφυγε την παράλληλή κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πηγή: patrastimes.gr