Παιδιά ηλικίας έως 18 ετών δεν αναμένεται να λάβουν σύντομα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με τον Ceo της Moderna

Η Moderna δηλώνει πως δεν αναμένεται να έχει στη διάθεσή της, δεδομένα κλινικών δοκιμών σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού σε μικρά παιδιά έως το 2022 σύμφωνα με τον Ceo της εταιρείας, Στέφαν Μπάνσελ.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί από την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων για χρήση προς το παρόν μόνο σε ενήλικες. Έρευνες που εξετάζουν τη χρήση του εμβολίου και σε παιδιά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών ανταποκρίνεται διαφορετικά απέναντι στα εμβόλια σε σύγκριση με τους ενήλικες. Για το λόγο αυτό καθίσταται απαραίτητη η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών προκειμένου να αξιολογηθεί η χρήση του εμβολίου και σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Το εμβόλιο της Moderna, όπως και της Pfizer, βασίζεται στην τεχνολογία του mRNA. Τα αντιγόνα δηλαδή δεν περιέχονται στο εμβόλιο, αλλά παράγονται από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται ένα εμβόλιο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η Moderna έχει δηλώσει ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Όλα αυτά ωστόσο αφορούν αποκλειστικά ενήλικες.

«Για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας πρέπει οι δοκιμές να ξεκινήσουν με εμβόλια που θα περιέχουν μικρότερη δόση (σε σύγκριση με τα εμβόλια των ενηλίκων). Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι και ασφαλή.» ανέφερε πρόσφατα ο Μπάνσελ στο CNBC.

Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει μια μελέτη για τη δοκιμή του εμβολίου σε εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου του 2021. Συγχρόνως, πρόκειται να ξεκινήσει μία ακόμη μελέτη για βρέφη και παιδιά ως 11 ετών ωστόσο.

Σύμφωνα με τον Μπάνσελ, η συγκεκριμένη μελέτη θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί διότι απαιτούνται μικρά και σταθερά βήματα. Η εταιρεία επιθυμεί να παράγει 1 δισεκατομμύριο δόσεις φέτος και τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του επόμενου χρόνου.

Πηγή: patrastimes.gr