Απόλυτα αποτελεσματικό σε εφήβους 12-17 ετών είναι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Moderna, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, που σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα για άδεια χρήσης του εμβολίου στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο, που τώρα έχει άδεια χρήσης μόνο σε ενήλικες, ήταν υψηλά αποτελεσματικό και στους άνω των 12 ετών και σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα για άδεια χρήσης εντός του Ιουνίου.

Εάν εγκριθεί, θα είναι το δεύτερο διαθέσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για εφήβους στις ΗΠΑ, μετά το «πράσινο φως» των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Αρχικά, το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε για χρήση για άτομα άνω των 16 ετών ενώ το σκεύασμα της Moderna για άτομα άνω των 18 ετών.

Τα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων για τους εφήβους βοηθά τις αρχές αλλά και τις διοικήσεις για τον σχεδιασμό του φθινοπώρου. Τη Δευτέρα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι όλοι οι μαθητές στη Νέα Υόρκη θα επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία το φθινόπωρο.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης
Τα αποτελέσματα της Moderna στηρίζονται σε κλινική μελέτη 3.732 εφήβων, ηλικίας 12-17 ετών, εκ των οποίων τα 2/3 έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις συμπτωματικών ασθενών με κορωνοϊό στους πλήρως εμβολιασμένους. Κάτι τέτοιο δείχνει αποτελεσματικότητα 100%, ανάλογο ποσοστό με αυτό του εμβολίου της Pfizer.

Για τους εφήβους που έλαβαν μία δόση, το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 93%. Οι παρενέργειες είναι ίδιες με αυτές που αναφέρθηκαν στους ενήλικες: πόνο στο σημείο της έγχυσης, πονοκέφαλο, κόπωση, πόνο στους μύες και ρίγη.

Οι έφηβοι θα παρακολουθούνται για ένα χρόνο μετά τη δεύτερη δόση.

Πηγή: patrastimes.gr