Η ανάγκη για καλύτερη αστυνόμευση του κέντρου των Αθηνών ανάγκασε την Ελληνική Αστυνομία να αναβαθμίσει την παρουσία της στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Η ΕΛ.ΑΣ. δημιούργησε νέες ομάδες αστυνόμευσης, οι οποίες ονομάζονται «Μονάδες Κινητής Αστυνόμευσης» (ΜΟΚΑ) και φιλοδοξούν να περιορίσουν την εγκληματικότητα σε περιοχές όπου οι δείκτες «χτυπούν» κόκκινο: Ομόνοια, Άγιο Παντελεήμονα, Κυψέλη, Πατήσια, Ακρόπολη.

Οι νέες ομάδες θα αποτελούνται από 30 αστυνομικούς η κάθε μία. Οι αστυνομικοί αυτοί δεν θα προέρχονται από την ίδια υπηρεσία, καθώς η φιλοσοφία του νέου σχεδίου είναι η σύμπραξη πολλών μάχιμων υπηρεσιών που θα έχουν τον ίδιο στόχο.

Έτσι, οι ΜΟΚΑ θα αποτελούνταν από περιπολικά της Άμεσης Δράσης, αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., άντρες της Ασφάλειας, άντρες της ομάδας ΟΠΚΕ και αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

Η δύναμη της ΜΟΚΑ θα της παρέχει τη δυνατότητα, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, να πραγματοποιεί ακόμα και καθολικούς ελέγχους σε σημεία όπου κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα, εάν παραστεί ανάγκη, ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσής της.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν χαρτογραφήσει τις «εστίες» εγκλήματος στην «καρδιά» της πρωτεύουσας και έτσι οι έλεγχοι και οι περιπολίες θα είναι στοχευμένοι. Στόχος των Αρχών είναι η πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου, της πορνείας αλλά και των συμμοριών που προχωρούν συστηματικά σε ληστείες και διαρρήξεις.

Στα σημεία όπου θα επιχειρούν οι νέες ομάδες θα σχηματίζεται μία περίμετρος γύρω από το σημείο του ελέγχου. Θα υπάρχουν τρεις ομόκεντροι κύκλοι, που θα σχηματίζονται από αστυνομικούς διαφορετικών υπηρεσιών. Στον πρώτο κύκλο θα αναπτύσσονται πεζές περιπολίες. Στο δεύτερο κύκλο η ΔΙ.ΑΣ. και περιπολικό της Άμεσης Δράσης. Στον τρίτο κύκλο οι ομάδες ΟΠΚΕ.

Στόχος είναι να μη μπορεί κάποιος ύποπτος να διαφύγει του ελέγχου. Όπου χρειαστεί θα συνδράμουν τα drones της ΕΛ.ΑΣ. για να δίνουν από αέρος εικόνα, όπως και τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ. που μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι η κάθε ομάδα θα έχει έναν επικεφαλής αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος θα ενημερώνει τον προϊστάμενο του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Οι ΜΟΚΑ θα κινούνται κυρίως στις κακόφημες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και σε σημεία που θεωρούνται «γκέτο». Στελέχη της Αστυνομίας εξηγούν ότι εάν η δράση των ΜΟΚΑ φέρει αποτελέσματα τότε δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Το γεγονός ότι διανύουμε την τουριστική περίοδο του χρόνου επίσπευσε τις διαδικασίες για την έναρξη των επιχειρήσεων των νέων ομάδων.

Πηγή: patrastimes.gr