Κι όμως φαίνεται ότι υπάρχει και ακόμη πιο …κάτω για τις αεροπορικές όπου οι κρατήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια για την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου είναι μόλις στο 10% των αντίστοιχων περυσινών.

Τα στοιχεία προέρχονται από τον πανευρωπαϊκό οργανισμό Eurocontrol που προχώρησε για μία ακόμη φορά σε αναθεώρηση – προς τα κάτω- των προβλέψεων που είχε κάνει μόλις τον περασμένο μήνα, σε συνέχεια και των περιοριστικών μέτρων που αυξάνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, Eamonn Brennan, έκανε λόγο για «ζοφερές» συνθήκες στον κλάδο, έχοντας ήδη προβεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πρόβλεψη ότι η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη θα είναι κάτω 60% σε σχέση με το 2019. «Είμαστε στο δεύτερο κύμα, επιστρέφουν τα lockdown», ανέφερε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή, κάνοντας λόγο για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών. «Η έκκληση της Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο (σ.σ. όσον αφορά τις μετακινήσεις και τα ταξίδια) είναι μεν μία καλή αρχή», αν και, σημείωσε, η σύσταση της ΕΕ δεν θεωρείται επαρκής από αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, από την στιγμή που η κατάσταση γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, ο αριθμός των πτήσεων στην Ευρώπη το επταήμερο έως τις 15 Οκτωβρίου ήταν μειωμένος κατά 56% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ωστόσο, μόνο για τις 14 Οκτωβρίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 58%, γεγονός το οποίο δείχνει την επιδείνωση των συνθηκών. Η Ελλάδα είναι …καλύτερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αν ληφθεί υπόψη ότι για την εβδομάδα που έληξε στις 16 Οκτωβρίου οι πτήσεις ήταν λιγότερες σε σχέση με πέρυσι κατά 47,2%. Παρόλ’ αυτά και στη χώρα μας από την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μετά τα νούμερα είναι περαιτέρω πτωτικά. Για τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πτώση την εβδομάδα που έληξε στις 16 Οκτωβρίου είναι άνω του 54%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurocontrol, ενδεικτικά, στις 14 Οκτωβρίου ο αριθμός των πτήσεων πανευρωπαϊκά ήταν στις 13.000 από 38.000 την αντίστοιχη μέρα πέρυσι. Συνολικά η επιβατική κίνηση στην Ευρώπη είναι μειωμένη κατά 78%, η χωρητικότητα δεν πρόκειται να επανέλθει πρίν την επόμενη χρονιά, ενώ οι πληρότητες στα αεροσκάφη είναι στα πέριξ του 50%. Σύμφωνα με τους επιτελείς αεροπορικών εταιρειών οι κρατήσεις αυτή την στιγμή είναι στο 10% των περυσινών επιπέδων για το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου που περιλαμβάνεται και η περίοδος των Χριστουγέννων.

«Το σενάριο για το χειμώνα είναι απαισιόδοξο και ακόμη και προβλέψεις που κάναμε δύο εβδομάδες πριν, θα πρέπει τώρα να τις αναθεωρήσουμε εκ νέου. Υπάρχει έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ των κρατών παρά τις οδηγίες από την Υπηρεσία Ασφαλείας Αερομεταφορών της Ε.Ε. (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). «Υπάρχει πολλή σύγχυση και πολύ λίγη εμπιστοσύνη από πλευράς του επιβατικού κοινού. Πηγαίνουμε συνεχώς προς τα πίσω, γεγονός που «σκοτώνει» τα ταξίδια και την τουριστική βιομηχανία».

Πηγή: patrastimes.gr