ια τις εξελίξεις στο ζήτημα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, πότε αυτά αναμένεται να πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι, μίλησαν στην εκπομπή «Ελα χαμογέλα» του OPEN TV ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την ημερομηνία έγκρισης των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η οποία προς το παρόν δεν είναι σαφής, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε: «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έπρεπε να δώσει μια σαφή ημερομηνία για το πότε θα έχουμε έγκριση εμβολίου για τον κορονοϊό, θα μπορούσε να είναι η 29η Δεκεμβρίου και το λέω αυτό γιατί έπονται ενέργειες μετά τις 29 ή μετά τις 21 Δεκεμβρίου, ανάλογα με το πότε θα συνεδριάσει ο Οργανισμός.

Οι ενέργειες αυτές είναι η μεταφορά των εμβολίων από τα εργοστάσια παραγωγής στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και όλες οι συνέργειες που έπονται, δηλαδή όλη η οργανωτική προσπάθεια για όσους θα κληθούν να εμβολιαστούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει την απόφαση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάνει την εισήγηση. Επομένως, εάν είχαμε μια σαφή ημερομηνία, θα ξέραμε τι θα γινόταν και μετά. Αυτή είναι η ένστασή μου για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων γιατί και ο Αγγλικός είχε δώσει σαφή ημερομηνία και οι Αμερικανοί έχουν δώσει σαφή ημερομηνία για την έγκριση».

Και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, όλοι οι Οργανισμοί έχουν τα ίδια στοιχεία, δεν εξετάζουν κάτι διαφορετικό, τους ίδιους φακέλους έχουν πάρει από τις εταιρείες που έχουν παρασκευάσει εμβόλια. Γιατί κάνουν διαφορετικούς χρόνους; Οι Άγγλοι ξεκίνησαν νωρίτερα, άρχισαν να βλέπουν αυτά τα στοιχεία από τις 2 Οκτωβρίου. Δεν τα είδαν μία κι έξω, τα εξέταζαν σιγά σιγά».

Αναφορικά με τις φάσεις των κλινικών δοκιμών, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε: «Στη φάση 1 και 2 κοιτάμε κυρίως αν είναι ασφαλές το εμβόλιο. Όταν βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλές, τότε στη φάση 3, σε πάνω από 40.000 εθελοντές, βλέπουμε ξανά την ασφάλεια αλλά και την αποτελεσματικότητα. Επομένως, οι Άγγλοι, έβλεπαν κάθε φάση χωριστά». Συμπλήρωσε τα εξής: «Θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε στοιχεία και 1-2 χρόνια μετά την έγκριση του εμβολίου, για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι έχουμε στοιχεία για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια».

«Το ρωσικό εμβόλιο, από άποψη τεχνικής, είναι συμβατό με αυτό που χρησιμοποιούν τα άλλα τρία εμβόλια. Έχουν δώσει και οι Ρώσοι προκαταρκτική έγκριση, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές, όπως οι υπόλοιποι», δήλωσε ο κ. Μόσιαλος και πρόσθεσε: «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μπορεί να πει και “όχι” (ότι δηλαδή δεν εγκρίνει τα εμβόλια), δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα κάνουν οι ρυθμιστικές Αρχές».

Σε ό,τι αφορά στις έγκυες, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε: «Οι Άγγλοι έχουν πει ήδη ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και αν έχουν κάνει την 1η δόση, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να γεννήσουν για να κάνουν τη 2η. Το ίδιο και για τα παιδιά». Κατέληξε, λέγοντας: «Είναι πολύ πιθανό εντός του 2021 να έχουμε και άλλα εμβόλια, καθώς ακόμη 10 είναι στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών».

Εξαδάκτυλος: Ο Άγιος Βασίλης θα φέρει τα εμβόλια στη χώρα μας

Από την πλευρά του, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως «αν τα εμβόλια πάρουν έγκριση στις 29 Δεκεμβρίου, στις 31 θα είναι στη χώρα μας, “θα τα φέρει ο Αγιος Βασίλης”». Παράλληλα, δήλωσε: «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αυξηθούν σε αριθμό τα εμβολιαστικά κέντρα. Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε δύο δόσεις, με απόλυτη προτεραιότητα, έλεγχο και ταχύτητα, για να έχουμε μια αποτελεσματική κάλυψη έναντι του ιού».

«Δεν έχει αποφασιστεί εάν θα εμβολιαστούν τα παιδιά. Η προτεραιότητα είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι εργάζονται στον χώρο της Υγείας. Έχουμε διαρκώς θύματα γιατρούς και νοσηλευτές. Στη συνέχεια, θα πάμε στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες και σε όσους πάσχουν από νοσήματα που τους καθιστούν ιδιαιτέρως ευάλωτους και μετά θα δούμε ποιοι άλλοι πρέπει να εμβολιαστούν. Πρέπει να εμβολιαστεί περίπου ένα 60% για να θεωρήσουμε ότι έχουμε την απαραίτητη άμυνα», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφορικά με όσους είναι δύσπιστοι έναντι του εμβολίου, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε: «Έχω την αίσθηση ότι όταν το εμβόλιο θα είναι μια πραγματικότητα, οι ενδοιασμοί πολλών ανθρώπων θα πάψουν να υπάρχουν. Πρώτα απ΄όλα, βλέποντας κι εμάς τους ίδιους να εμβολιαζόμαστε πρώτοι, μαζί με τις οικογένειές μας. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες συζητήσεις και αναλύσεις ώστε να λυθούν όλες οι απορίες».

Πηγή: patrastimes.gr