Την εκτίμηση ότι η επιλογή της Ελλάδας να ανοίξουν οικονομικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες ήταν η σωστή με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής Υγείας στο LSE και πλέον επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ανέφερε πως: «Προφανώς άλλες χώρες κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις από τη δική μας. Εμείς μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα; Ναι κατά τη γνώμη μου». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.

Σημείωσε πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τρία ζητήματα προκειμένου να καθυστερήσει το επόμενο κύμα της πανδημίας:

Τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας: Τόνισε πως είναι θετικό ότι η πλειοψηφία των πολιτών φορά πλέον μάσκα και πρόσθεσε πως δεν ανησυχεί για τους εξωτερικούς χώρους, αλλά για όσα συμβαίνουν εντός των καταστημάτων. «Αν τα μέτρα τηρούνται όταν οι συμπατριώτες μας μπαίνουν μέσα στα καταστήματα, τότε υπάρχει λιγότερη ανησυχία», σημείωσε.
Οριζόντια εφαρμογή των μέτρων: Πρέπει τα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται οριζοντίως, παντού, σε όλους τους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση.
Σωστές δειγματοληψίες: Το τρίτο κρίσιμο ζήτημα είναι, όπως είπε, να μετράμε σωστά τα στοιχεία της πανδημίας και άρα να γίνονται πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ.
Όπως είπε αυτά είναι τα τρία που δεν έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα το περασμένο Φθινόπωρο και γι’ αυτό ξέφυγε η κατάσταση.

Τι είπε για τις μεταλλάξεις
Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι για την βρετανική μετάλλαξη ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα της Biontech που δείχνουν ότι το εμβόλιο που έχει κατασκευάζει μαζί με την Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος.

Σχετικά με τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά. Εξήγησε ότι υπάρχει αδημοσίευτη εργασία Νοτιοαφρικανών επιστημόνων σε ένα πολύ μικρό δείγμα 44 ατόμων, που δείχνει μεγάλη μείωση αντισωμάτων και συγκρίνοντας με αντίστοιχα παραδείγματα από τον ιό της γρίπης, βγάζει το συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξει το εμβόλιο.

Ωστόσο, τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης είναι από 29% έως 60% το πολύ ενώ του εμβολίου απέναντι στον κορονοϊό φτάνει στο 95% «άρα μιλάμε για ανόμοια πράγματα, άρα έκαναν υπόθεση εργασίας που υπερέβησαν λίγο κάποια δεδομένα».

Έσπευσε να σημειώσει πως εκτός από την ανοσία μέσω των αντισωμάτων, υπάρχει και η κυτταρική, η οποία δεν μετρήθηκε στην εν λόγω νοτιοαφρικανική μελέτη: «Και η κυτταρική ανοσία, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανοσοαπόκριση».

Πηγή: patrastimes.gr