Την άποψη ότι η χώρα δεν πρέπει να ανοίξει ταυτόχρονα αλλά σε «ζώνες» εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. «Δεν θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η βόρεια με τη νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγμα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια ο κ. Μόσιαλος ανέλυσε τους έξι δείκτες που πρέπει να ληφθούν υπόψη έτσι ώστε να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα. «Η επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς θα εξαρτηθούν από τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχουν έξι δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Ο ένας είναι ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων συνολικά κι ελπίζουμε σε σημαντική μείωση τις επόμενες μέρες, μετά τη Δευτέρα- Τρίτη πιο έντονα, και ο δεύτερος είναι η κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες. Ο τρίτος δείκτης είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο τέταρτος είναι ο αριθμός των θανάτων, ο πέμπτος δείκτης -που δυστυχώς δεν τον έχουμε στη χώρα- είναι πόσοι έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό σε κάθε περιοχή της χώρας, γιατί έτσι φαίνεται πόσοι έχουν αναπτύξει αντισώματα, και ο έκτος δείκτης είναι το τι θέλεις να ανοίξεις», πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE σημείωσε ότι για να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία θα πρέπει να λειτουργήσουν πρώτα κάποια άλλα πράγματα. «Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία με συνολική υπερφόρτωση της κυκλοφορίας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων για την ψυχολογία των μαθητών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές», ανέφερε με νόημα.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης υπογράμμισε ότι έγινε ένα λάθος. «Δώσανε κατά λάθος τη μισή δόση πρώτα σε κάποιους και μετά τη συνολική δόση κι εκεί βρήκαν ότι αυτό δουλεύει καλύτερα από το να δώσεις δύο πλήρεις δόσεις, δηλαδή η μισή και μία δουλεύει καλύτερα. Αυτό συμβαίνει και σε άλλα εμβόλια». Τέλος, υπογράμμισε ότι αν κάποιος έχει αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να επιλέξει μόνος του το εμβόλιο της εταιρείας που θέλει να κάνει. «Το σημαντικότερο είναι ότι όσοι περισσότεροι κάνουν το εμβόλιο, τόσο υψηλότερο τείχος προστασίας χτίζουμε», επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος

Πηγή: patrastimes.gr