Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος για τον κορονοϊό και τις λοιμώξεις στους κλειστούς χώρους

Στα ευρήματα ιαπωνικής έρευνας για τη μετάδοση του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο LCE του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος θέλησε να μοιραστεί τα πρώτα ευρήματα της έρευνας αυτής, καθώς η θερμοκρασία πέφτει και οι ειδικοί ανά τον κόσμο αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού όσο περισσότερο συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους.

Το θέμα έχει αναφέρει σε σειρά τοποθετήσεών του κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης, μάλιστα, έχει δηλώσει πως αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας εξαιτίας της αλλαγής του καιρού από τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα του Ινστιτούτου Riken, του Πανεπιστημίου Kobe της Ιαπωνίας, σημαντικός παράγοντας για τη μετάδοση του κορονοϊού – και γενικότερα των μολυσματικών ιών – είναι η υγρασία στην ατμόσφαιρα. «Η υγρασία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διασπορά των σωματιδίων του ιού, δείχνοντας τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού σε ξηρές, εσωτερικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, εάν η υγρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από 30% αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με επίπεδα υγρασίας 60% ή και υψηλότερα.

Καταλυτική η χρήση υγραντήρα για μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως η χρήση υγραντήρων, αλλά και ο καλός αερισμός με ανοιχτά παράθυρα, όσο το επιτρέπει ο καιρός, θα είναι μια πολύ καλή πρακτική ενάντια στη μετάδοση του κορονοϊού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διαπίστωση, σύμφωνα πάντα με την ιαπωνική έρευνα, πως το άνοιγμα παραθύρων σε συρμούς αμαξοστοιχιών αυξάνει τον αερισμό κατά δύο έως τρεις φορές, μειώνοντας τη συγκέντρωση των μικροβίων στο περιβάλλον. Επιπλέον, σε ένα δείπνο διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ανθρώπους δίπλα μας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται απέναντι.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για τον κορονοϊό τον χειμώνα

«Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να εστιάζουμε από τώρα σε μεθόδους με τις οποίες θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο της μετάδοσης της νόσου στους εσωτερικούς χώρους με την έλευση του χειμώνα.

Ξέρουμε πως για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε την προσοχή μας στον φυσικό εξαερισμό, την προσωπική υγιεινή, την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, στη χρήση μάσκας, και να συνεχίσει η διεξαγωγή τεστ και ανίχνευσης επαφών.

Όμως μια πρόσφατη ανακάλυψη, του περίφημου ερευνητικού ιαπωνικoύ Ινστιτούτου Riken και του Πανεπιστημίου Kobe, μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Makoto Tsubokura χρησιμοποίησε τον »Fugaku», τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο, για να μοντελοποιήσει την εκπομπή και τη ροή σωματιδίων που μοιάζουν με ιούς από μολυσμένα άτομα, σε διάφορους εσωτερικούς χώρους.

Έδειξαν ότι η υγρασία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διασπορά των σωματιδίων του ιού, δείχνοντας τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού σε ξηρές, εσωτερικές συνθήκες, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, εάν η υγρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από 30% αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με επίπεδα υγρασίας 60% ή και υψηλότερα.

Επίσης, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι:

  • το άνοιγμα παραθύρων σε συρμούς αμαξοστοιχιών αυξάνει τον αερισμό κατά δύο έως τρεις φορές, μειώνοντας τη συγκέντρωση των μικροβίων στο περιβάλλον,
  • οι ασπίδες προσώπου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες,
  • σε ένα δείπνο διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ανθρώπους δίπλα μας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται απέναντι,
  • ο αριθμός των τραγουδιστών στις χορωδίες πρέπει να είναι περιορισμένος και να τηρούνται αποστάσεις.

Το εύρημα του Ινστιτούτου Riken υποδηλώνει ότι η χρήση υγραντήρων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των λοιμώξεων σε περιόδους που δεν είναι δυνατός ο φυσικός εξαερισμός. Το καλύτερο βέβαια είναι να έχουμε ανοιχτά παράθυρα, όσο πιο συχνά γίνεται, και όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες -και εφόσον τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν- τότε οι υγραντήρες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της διασποράς της λοίμωξης».

Πηγή: patrastimes.gr