Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, το εάν θα υπάρξει τέταρτο κύμα και ποιους μπορεί να επηρεάσει μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα (24/5) ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος.

Διατυπώνοντας την εκτίμηση πως εάν υπάρξει τέταρτο κύμα δεν θα έρθει άμεσα ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ότι δεν θα επηρεάσει όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Εάν θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας, αυτή θα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είτε γιατί δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ειδικούς λόγους, είτε γιατί δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν… κυρίως τα παιδιά» ανέφερε στον ΣΚΑΪ υπογραμμίζοντας ένας μεγαλύτερος λόγος για να μην υπάρξει τέταρτο κύμα και να μην έχει επιπτώσεις σε παιδιά είναι το να εμβολιαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι ενήλικες.

«Το Ισραήλ και η Βρετανία έχουν κτίσει τείχος ανοσίας»

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, τα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και την Βρετανία όπου η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί και παράλληλα έχουν μειωθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά.

«Έχουν κτίσει το τείχος ανοσίας στην κοινότητα σε πολύ μεγάλο ποσοστό» επεσήμανε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για χίλιους διασωληνωμένους»

«Δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για χιλίους διασωληνωμένους και αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό ο όποιος παρόλα αυτά δεν φτάσει στο ικανοποιητικό σημείο που θέλουμε για να έχουμε την ανοσία τον Ιούλιο» δήλωσε ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.

«Όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι προστατευμένοι σε συντριπτικό ποσοστό ενώ όσοι ξεκίνησαν το εμβολιασμό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση το φθινόπωρο και πρώτα οι ευάλωτες ομάδες» διαμήνυσε.

Όπως υπογράμμισε όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το εμβόλιο έχει διάρκεια έναν χρόνο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε εμβόλια κορονοιού για πολλά ακόμη χρόνια.

Ο Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε πως τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού γιατί όπως εξήγησε θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. «Θα πρέπει ο κόσμος να πειστεί να εμβολιαστεί» είπε.

«Τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικά, στις μεταλλάξεις» ανέφερε πως επειδή η ινδική μετάλλαξη τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη είναι και ένας επιπλέον λόγος να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο 70% που είναι ένα καλό, ποσοστό για την ανοσία.

Τέλος είπε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν τα τεστ αντισωμάτων με στόχο να γνωρίζουμε την κατάσταση στον πληθυσμό.

Πηγή: patrastimes.gr