Αυξημένα Ασφάλιστρα Ναυτιλίας το 2023 Παρά τις Γεωπολιτικές Προκλήσεις

Αυξημένα Ασφάλιστρα Ναυτιλίας το 2023 Παρά τις Γεωπολιτικές Προκλήσεις

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Ναυτασφαλιστών (IUMI), το σύνολο των Premium που αποδόθηκαν για ναυτασφαλίσεις το 2023 έφτασε τα 38,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 5,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η ανάπτυξη καταγράφηκε σε όλους τους τομείς, με τον κλάδο της υπεράκτιας ενέργειας να σημειώνει αύξηση 4,6%, την ασφάλιση φορτίων να ανεβαίνει κατά 6,2% και την ναυτική ασφάλιση Ocean Hull να αυξάνεται κατά 7,6%. Η κατανομή των ασφαλίστρων παρέμεινε σχεδόν η ίδια με το 2022, με το Cargo να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο 56,9%, ακολουθούμενο από το Ocean Hull (23,6%), το Offshore Energy (11,9%) και το Marine Liability (7,7%).

Αναφορικά με τις περιφέρειες, η Ευρώπη συνεχίζει να κυριαρχεί με μερίδιο 48,5% των παγκόσμιων ασφαλίστρων, ενώ ακολουθούν η Ασία/Ειρηνικό (28,1%), η Λατινική Αμερική (10,9%), η Βόρεια Αμερική (7,0%) και ο υπόλοιπος κόσμος με 5,5%. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μετά από μια περίοδο πτώσης, τα ευρωπαϊκά ασφάλιστρα παρουσίασαν ανοδική τάση από το 2019 και η ασιατική αγορά συνέχισε την ανοδική της πορεία, ενώ και οι αγορές της Λατινικής και της Βόρειας Αμερικής κατέγραψαν μέτρια άνοδο.

Παρά την επιτυχή πορεία του 2023, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις προκαλούν ανησυχία στον κλάδο. Ο Jun Lin, πρόεδρος της επιτροπής Facts & Figures της IUMI, επισήμανε ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν προκλήσεις που φαίνεται να επηρεάζουν τον τομέα και το 2024 και μετά. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει επιπλοκές στις παραδοσιακές ναυτιλιακές διαδρομές και πολλές φορές αναγκάζουν τους μεταφορείς να προσαρμόσουν τις λειτουργίες τους.

Η αλλαγή των διαδρομών πλοίων γύρω από την Αφρική εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους, ωστόσο, έως τώρα η αγορά δεν έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα. Οι μεγαλύτερες διαδρομές, ιδίως για τα containerships, έχουν περιορίσει την είσοδο νέων πλοίων στην αγορά, διασφαλίζοντας την σταθερότητα των ναύλων.

Στον ορίζοντα για το 2024, αναμένονται προκλήσεις όπως ο αντίκτυπος των εκλογών στις ΗΠΑ, η κλιματική αλλαγή και τα σχετιζόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, η αγορά ναυτασφαλίσεων παρουσίασε καλή πορεία το 2023 και υπάρχει αισιοδοξία ότι οι θαλάσσιοι ασφαλιστές θα αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές προκλήσεις με την ίδια δυναμική που επέδειξαν στο παρελθόν.

Πηγή: naftemporiki.gr