Αύξηση δραστηριότητας στον τερματικό σταθμό πετρελαίου του Ιράν παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

Αύξηση δραστηριότητας στον τερματικό σταθμό πετρελαίου του Ιράν παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

Σημαντική μείωση καταγράφηκε στις φορτώσεις δεξαμενόπλοιων του Ιράν, οι οποίες μειώθηκαν κατά σχεδόν 70% κατά τις πρώτες 10 ημέρες του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Iran International, οι εξαγωγές ανήλθαν σε μόλις 800.000 βαρέλια ημερησίως, από 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως που ήταν ο μέσος όρος τους τελευταίους μήνες. Η ενορχηστρωμένη απόφαση της National Iranian Tanker Co (NITC) να απομακρύνει τα τάνκερ εν μέσω φόβων για επιθέσεις του Ισραήλ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις συνέβαλε σε αυτήν την απότομη μείωση.

Αυξημένος αριθμός δεξαμενόπλοιων παρατηρείται στον τερματικό σταθμό Kharg του Ιράν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το 90% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας. Οι φορτώσεις έχουν επανέλθει, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σε σχέση με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι 17 πλοία θεωρούνται «διαβόητοι παραβάτες» για τις παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ιρανικών φορτίων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 10 VLCC, MR και aframax, καθώς και ένα suezmax. Οι τελευταίες κυρώσεις αναμένεται να αφήσουν σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτες τις εξαγωγές πετρελαίου και υγραερίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εντείνονται, η Vortexa υποστηρίζει ότι το Ιράν unlikely να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, εξαιτίας της ζωτικής σημασίας του για τις εξαγωγές πετρελαίου, κυρίως προς την Κίνα. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή οικονομική αστάθεια, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του ιρανικού πετρελαίου αγοράζεται από μικρά κινεζικά διυλιστήρια, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τη «Washington Post», η απόφαση του Ισραήλ να περιορίσει τις στρατιωτικές επιθέσεις μόνο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και όχι σε πετρελαϊκές, ελήφθη σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Αμερικανού προεδρου Τζο Μπάιντεν. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναμονή των ισραηλινών αντιδράσεων μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Η Vortexa έχει παρατηρήσει ότι τα πλοία της NITC, τα οποία χρησιμοποιούνται ως πλωτές αποθήκες, έχουν αποχωρήσει από τη χώρα. Εν ολίγοις, οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν την εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή και τις περίπλοκες ισορροπίες μεταξύ Ιράν, Ισραήλ και των Δυτικών δυνάμεων, καθώς και την πιθανή επίπτωσή τους στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Πηγή: naftemporiki.gr