Ανάγκη για Βελτίωση των Λιμενικών Υποδομών και Ασφάλειας στην Ακτοπλοΐα

Ανάγκη για Βελτίωση των Λιμενικών Υποδομών και Ασφάλειας στην Ακτοπλοΐα

Ο πρόεδρος των ακτοπλόων Διονύσης Θεοδωράτος αναφέρεται στην ανάγκη βελτίωσης των λιμενικών υποδομών για την ασφάλεια των πλοίων και τη διαχείριση των δρομολογίων τους. Επισημαίνει ότι τα πλοία πρέπει να προσαρμόζονται ευκολότερα στα λιμάνια και τους επιβάτες, αντί να χρειάζεται να γίνονται μόνον οι πλοιοκτήτες προσαρμογές και προληπτικά μέτρα.

Σχετικά με τις οικονομικές ροές, τονίζει την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση των εσόδων των λιμενικών ταμείων. Αναφέρει πως τρία συγκεκριμένα ταμεία στις Κυκλάδες έχουν σημαντικά έσοδα που θα πρέπει να κατευθύνονται προς την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών.

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωράτος ζητά ευελιξία στη διαχείριση των δρομολογίων, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής, προκειμένου οι εταιρείες ακτοπλοΐας να μπορούν να επιλέγουν πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας όταν είναι απαραίτητο.

Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος τιμολογιακής πολιτικής, που θα βοηθήσει στην καταγραφή των εσόδων και τη χρήση τους ανά θέση και ώρα.

Στη συζήτηση για τα λιμάνια, τονίζεται επίσης η έλλειψη οργανωμένων στεγάστρων για τους επιβάτες σε πολλές περιπτώσεις, γεγονός που καθιστά τη διάρκεια αναμονής υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες προβληματική.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα έγινε και κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, όπου επανέλαβε ότι η ασφάλεια των πλοίων είναι κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι οι προτάσεις και οι εκθέσεις των πλοιάρχων είναι κρίσιμες στην προσπάθεια αναβάθμισης της ασφάλειας στη θάλασσα.

Το υπουργείο έχει προαναγγείλει διάλογο με τις διοικήσεις των λιμένων για να επιτευχθεί μια πιο αποτελεσματική διαχείριση, ενώ εξετάζονται και πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, όπως για αποκαταστάσεις ζημιών και κρηπιδωμάτων.

Πηγή: newsbomb.gr