Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από διεθνείς επενδυτές

Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από διεθνείς επενδυτές

Η ναυτιλιακή αγορά δείχνει να εμπιστεύεται τις εισηγμένες ελληνικών συμφερόντων, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύει η «Ν». Σύμφωνα με στοιχεία από τον NASDAQ για τις 27 εισηγμένες εταιρείες στον τομέα της ναυτιλίας, 21 από αυτές αξιολογούνται με «Buy» ή «Strong Buy» από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών αυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο αγγίζει τα 15 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 60% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η υψηλή κερδοφορία που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έχει επιδράσει ευνοϊκά στις μετοχές των εταιρειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Danaos Corp., της οποίας η μετοχή διατηρεί τη σύσταση «Buy» και διαπραγματεύεται στα 84,42 δολ., με τον στόλο της να περιλαμβάνει 73 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Σημαντική είναι επίσης η δυναμική της Dynagas LNG Partners, όπου η αξιολόγηση είναι «Strong Buy» και η τιμή-στόχος ορίζεται στα 4,5 δολάρια, ενώ τα έσοδα από τη δραστηριότητα του στόλου ανήλθαν σε 37,6 εκατ. δολάρια για το τελευταίο τρίμηνο.

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Tsakos Energy Navigation (TEN), η οποία έχει σύσταση «Buy» και τιμή-στόχο 29,5 δολάρια, καθώς η μετοχή της διαπραγματεύεται στα 24,93 δολ. Τα πρώτα έξι μήνες της χρονιάς, η ΤΕΝ κατέγραψε συνολικά έσοδα 416 εκατ. δολαρίων, με καθαρά κέρδη 130,4 εκατ. δολαρίων.

Επιπλέον, η Navios Maritime Partners είναι σε θετική τροχιά με σύσταση «Strong Buy» και τιμή-στόχο 80 δολαρίων, ενώ η Eurodry και Euroseas, εταιρείες του Αριστείδη Πίττα, διατηρούν επίσης εξαιρετικές επιδόσεις με την αξιολόγηση «Strong Buy».

Γενικά, οι ελληνικές ναυτιλιακές εισηγμένες εταιρείες απολαμβάνουν εμπιστοσύνη από τους επενδυτές, με πολλές από αυτές να επιδεικνύουν θετική αναπτυξιακή πορεία και ζηλευτές χρηματοοικονομικές επιδόσεις. Στη διαδικασία αυτή, η κερδοφορία και οι στρατηγικές επενδύσεις σε νέο στόλο φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Πηγή: naftemporiki.gr