Επαναγορά μετοχών από ναυτιλιακούς κολοσσούς της Κίνας για την σταθεροποίηση της κεφαλαιαγοράς

Επαναγορά μετοχών από ναυτιλιακούς κολοσσούς της Κίνας για την σταθεροποίηση της κεφαλαιαγοράς

Οι ναυτιλιακοί κολοσσοί China Cosco Shipping και China Merchants προγραμματίζουν επαναγορές μετοχών στο κινεζικό χρηματιστήριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Πεκίνου να σταθεροποιήσει την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Η Bank of China έχει ήδη αναλάβει δανειακές δεσμεύσεις σε 32 εισηγμένες εταιρείες για προγράμματα επαναγοράς που φτάνουν έως 42 δισ. δολάρια, μεδάνεια που μπορούν να έχουν επιτόκιο 2,25%. Οι εταιρείες αυτές περιλαμβάνουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες στον τομέα της ναυτιλίας, των λιμανιών και των logistics παγκοσμίως.

Η Cosco Shipping Holdings, που διαθέτει τον τέταρτο μεγαλύτερο στόλο εμπορευματοκιβωτίων διεθνώς, σχεδιάζει για τις εισηγμένες της μετοχές στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης επαναγορά αξίας 1 δισ. έως 2 δισ. γιουάν (140 εκατ. έως 280 εκατ. δολάρια) με στόχο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά. Παρά την εκτίναξη των κερδών της, η απόδοση της μετοχής της δεν ήταν ικανοποιητική. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι μετοχές που θα επαναγοραστούν θα ακυρωθούν για να μειωθεί το κεφάλαιο.

Επίσης, η Cosco Shipping Development, που ασχολείται κυρίως με την μίσθωση πλοίων, έχει σχεδιάσει επαναγορές αξίας έως 287,2 εκατ. γιουάν. Αλογορίθμισια αυξήσεις συμμετοχών αναμένονται και από άλλες ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Sinotrans και η China Merchants Port Group, με στόχους που κυμαίνονται μεταξύ εκατοντάδων εκατομμυρίων γιουάν.

Σημειώνεται πως πρόσφατα στην Αθηναϊκή Λέσχη συζητήθηκαν προκλήσεις και προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η κινεζική πρεσβεία. Ο Κινέζος πρέσβης Σιάο Τζουντσένγκ κάλεσε Ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν σε τομείς όπως η τεχνολογία και οι πράσινες επενδύσεις. Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση και να βελτιωθεί η βιομηχανική δομή τονίστηκε από την οικονομολόγο του ICBS Standard Bank, Helena Huang.

Η Κίνα σχεδιάζει να ενισχύσει την απασχόληση και τη κοινωνική πρόνοια και περιμένει ότι οι πολιτικές της θα επηρεαστούν από τον νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου, με έμφαση στη σταθεροποίηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.

Πηγή: naftemporiki.gr