Επιτυχής Κατάσβεση Εστιών Φωτιάς στο Ελληνόκτητο Δεξαμενόπλοιο Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα

Επιτυχής Κατάσβεση Εστιών Φωτιάς στο Ελληνόκτητο Δεξαμενόπλοιο Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κατάσβεση των εστιών φωτιάς στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion», το οποίο έχει μεταφερθεί σε ασφαλές αγκυροβόλιο ανοικτά της Ερυθραίας. Το τάνκερ, το οποίο μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου, είχε τουλάχιστον 20 εστίες φωτιάς, ενώ και πραγματοποιήθηκε αδρανοποίηση καυσίμων (Inert Gas System) στις δεξαμενές του, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα καύσης εύφλεκτων αερίων. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η στεγανοποίηση των ανοιγμάτων που προκλήθηκαν από τα εκρηκτικά των Χούθι, και το φορτίο του θα μεταγγιστεί σε άλλο δεξαμενόπλοιο που θα καταφθάσει στο σημείο.

Το ελληνόκτητο τάνκερ βρισκόταν ανοιχτά της Υεμένης και μεταφέρθηκε 50 ναυτικά μίλια από το αρχικό του σημείο, από το ναυαγοσωστικό σκάφος «Aigaion Pelagos», στο οποίο επέβαινε μια εξειδικευμένη ομάδα. Η πρώτη επίθεση από τους Χούθι έλαβε χώρα την Τετάρτη 21 Αυγούστου, με το 25μελές πλήρωμα (23 Φιλιππινέζοι και δύο Ρώσοι) να μεταφέρεται την επόμενη ημέρα σε ασφαλές σημείο στο Τζιμπουτί από γαλλικό αντιτορπιλικό.

Παράλληλα, από πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρθηκε ότι το ελληνικό φορτηγό πλοίο Minoan Courage, χωρητικότητας 76.800-dwt (κατασκευής 2013), το οποίο χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι στα ανοικτά της Υεμένης την προηγούμενη εβδομάδα, κατάφερε να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας με δικά του μέσα και βρίσκεται σήμερα ασφαλές στον Κόλπο του Σουέζ, χωρίς να έχει τραυματιστεί κανείς από το πλήρωμά του.

Ο γ.γ. του ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, διευκρίνισε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας αποτελούν πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές, ενώ προσέθεσε ότι συνιστούν και μια σημαντική περιβαλλοντική απειλή με ενδεχόμενα καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες της περιοχής. Πηγή: naftemporiki.gr