Η Αθηνά Μαρτίνου Το Αποτύπωμα Μιας Σημαντικής Γυναικείας Παρουσίας στη Ναυτιλία

Η Αθηνά Μαρτίνου Το Αποτύπωμα Μιας Σημαντικής Γυναικείας Παρουσίας στη Ναυτιλία

Έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου 2024, η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου σε ηλικία 97 ετών. Η σημαντικότερη Ελληνίδα της σύγχρονης ναυτιλιακής ιστορίας, με παγκόσμια αναγνώριση, θα κηδευτεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης.

Η Αθηνά Μαρτίνου έκανε τα πρώτα της βήματα στη ναυτιλία το 1964 και το 1971 ίδρυσε την πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας, την Thenamaris. Μαζί με τους γιούς της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, δημιούργησε έναν στόλο 36 πλοίων και υπηρέτησε τη βιομηχανία της ναυτιλίας με πάθος και αφοσίωση. Από τη δεκαετία του ’90, σταδιακά παρέδωσε τη διοίκηση στους γιους της, οι οποίοι συνέχισαν την κληρονομιά της δημιουργώντας αντίστοιχες εταιρείες, όπως η Eastern Mediterranean Maritime και η Minerva Marine, με τα εγγόνια της Αθηνάς τώρα να κρατούν τα ηνία. Σημειώνεται ότι σήμερα οι εταιρείες αυτές διαχειρίζονται έναν στόλο 290 πλοίων.

Το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου αντικατοπτρίζει τη συμβολή της στη ναυτιλία και την κοινωνία. Δημιουργήθηκε με στόχο την προσφορά στην κοινότητα γύρω από τη θάλασσα, την οποία λάτρευε. Η Αθηνά Ι. Μαρτίνου ήταν γνωστή για την εργατικότητα, τη φιλότιμο και την επίμονη στάση της, που αντικατοπτρίζονταν και στη σχέση της με τη θάλασσα, την οποία χαρακτήριζε «γενναία» και «θηλυκή». Η επιθυμία της να αντλήσει δύναμη από τη θάλασσα όπως και να συνδράμει στην κοινωνία φανέρωνε την αέναη αγάπη της για τη ζωή.

Η Αθηνά Μαρτίνου δεν ήταν μόνο μια πετυχημένη επιχειρηματίας, αλλά και μια γυναίκα που διατηρούσε χαμηλό προφίλ, επιλέγοντας να συνεισφέρει στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης. Στόχος της ήταν να προσφέρει έργα που θα βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία και θα διευρύνουν τους ορίζοντές της.

Πηγή: naftemporiki.gr