Μεταβίβαση πλειοψηφικού ποσοστού στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου για νέα αναπτυξιακή πορεία

Μεταβίβαση πλειοψηφικού ποσοστού στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου για νέα αναπτυξιακή πορεία

Η υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. (ΟΛΗ Α.Ε.) πραγματοποιήθηκε σήμερα, με την κοινοπραξία «Grimaldi Euromed S.p.A.» και «Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.» να αποκτούν ποσοστό 67% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι ποσού 80 εκατ. ευρώ. Τη διαδικασία παρακολούθησαν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων Υπουργών και εκπροσώπων του Δήμου Ηρακλείου.

Με την ολοκλήρωση αυτής της μεταβίβασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, ο λιμένας Ηρακλείου είναι έτοιμος να εισέλθει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. Ειδικότερα, η ΟΛΗ Α.Ε. αποκτά έναν ισχυρό μέτοχο, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί ποσοστό 33%, εξασφαλίζοντας τη στρατηγική του θέση ως μέτοχος μειοψηφίας και υπερασπιστής των συμφερόντων του Δημοσίου.

Το 50% του τιμήματος θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με το νόμο 5131/2024 για τη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης λιμενικών υποδομών στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση του λιμένα εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υποδομών στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων και άλλων σημαντικών έργων.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας για την εθνική οικονομία, επισημαίνοντας την εξασφάλιση σημαντικού αντιτίμου για το Δημόσιο και τη διατήρηση του μεριδίου του στον Οργανισμό. Αντίστοιχα, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε τη σημασία της συμφωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του λιμένα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, υπογράμμισε πως η συνεργασία με τον όμιλο Grimaldi συνιστά μια σημαντική στρατηγική κίνηση, καταδεικνύοντας τη δέσμευση για δημόσιες επενδύσεις και ανάπτυξη των υποδομών. Παράλληλα, ο Emanuele Grimaldi, Πρόεδρος της Grimaldi Euromed S.p.A., αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο που θα ενισχύσει την εμπορική και τουριστική κίνηση του λιμανιού.

Η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας σηματοδοτεί μια θετική εξέλιξη για τη τοπική και εθνική οικονομία, προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: naftemporiki.gr