Νέα Επιχείρηση Διάσωσης του Δεξαμενόπλοιου Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα

Νέα Επιχείρηση Διάσωσης του Δεξαμενόπλοιου Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα

Μια νέα προσπάθεια για τη διάσωση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα, 72 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντάιντα στην Υεμένη. Το ναυγοσωστικό πλοίο Aigaion Pelagos θα αναλάβει αυτή την αποστολή, καθώς στο κατάστρωμα του τάνκερ υπάρχουν εστίες φωτιάς.

Η επιχείρηση διάσωσης είναι κρίσιμη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES, λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί για το περιβάλλον εξαιτίας των 150.000 τόνων πετρελαίου που μεταφέρει το πλοίο. Για την επιτυχία αυτής της αποστολής, συνεργάζονται δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, και το Aigaion Pelagos συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα ρυμουλκό και άλλο πλοίο υποστήριξης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση των Χούθι να επιτραπεί η απόσυρση του «Sounion» συνδέεται με την ανησυχία για οικολογική καταστροφή στην περιοχή, αν και η Ερυθρά Θάλασσα παραμένει επικίνδυνη για πολλά πλοία που διασχίζουν την περιοχή.

Το Sounion είχε δεχτεί την πρώτη επίθεση από τους Χούθι στις 21 Αυγούστου, με το πλήρωμα των 25 ατόμων, εκ των οποίων 23 ήταν Φιλιππινέζοι και δύο Ρώσοι, να μεταφέρονται την επόμενη ημέρα με γαλλικό αντιτορπιλικό σε ασφαλές σημείο στο Τζιμπουτί. Ακολούθησαν επιθέσεις με εκρηκτικά μικρής ισχύος στο κατάστρωμα του τάνκερ.

Πηγή: newsbomb.gr