Οικονομικές επιπτώσεις από τις διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Παναμά

Οικονομικές επιπτώσεις από τις διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Παναμά

Οι διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Παναμά έχουν προκαλέσει σημαντικές οικονομικές συνέπειες, με το κόστος να ξεπερνά τα 1,25 τρισ. δολάρια, όπως αναφέρει η έκθεση της βρετανικής Russell Group. Οι αναλυτές έστρεψαν την προσοχή τους στις ροές του εμπορίου από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Μάιο του 2024, παρατηρώντας ότι τα αργό πετρέλαιο, τα πλαστικά υλικά, ο τηλεφωνικός εξοπλισμός, τα αυτοκίνητα και ο ρουχισμός υπήρξαν τα πιο επηρεασμένα εμπορεύματα από τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ξηρασία στον Παναμά έχει οδηγήσει σε περιορισμούς στις διόδους, επηρεάζοντας κυρίως το LPG, το αργό πετρέλαιο και τα αυτοκίνητα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ερευνητικού οίκου, Suki Basi, δήλωσε ότι οι διαταραχές αυτές καταδεικνύουν την αλυσίδα επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε αναστάτωση σε σημαντικές θαλάσσιες διαδρομές.

Η Russell Group τόνισε ότι οι καθυστερήσεις και οι πρόσθετες δαπάνες για τις επιχειρήσεις είναι αποτέλεσμα της ανάγκης των πλοίων να επιλέγουν πιο μακρινές διαδρομές λόγω των αποκλεισμών. Επίσης, σημειώθηκε ότι οι διαταραχές στη ναυτιλία έχουν ωφελήσει κάποιες εταιρείες, καθώς η περιορισμένη προσφορά στην αγορά αύξησε τα ναύλα.

Οι απεργίες και τα προβλήματα χωρητικότητας στα λιμάνια έχουν εντείνει τη συμφόρηση, καθιστώντας τη κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Ο Basi προειδοποίησε ότι, εάν οι επιπτώσεις των διαταραχών παραταθούν, οι εταιρείες μπορεί να παραγγείλουν νωρίτερα από το συνηθισμένο για να διασφαλίσουν την επάρκεια αγαθών για τις γιορτές, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη καταπονημένη εφοδιαστική αλυσίδα.

Αντίθετα, η κατάσταση στη Διώρυγα του Παναμά δείχνει σημάδια βελτίωσης, με τα δεδομένα να δείχνουν αύξηση της στάθμης του νερού στη λίμνη Γκατούνα, φτάνοντας τα 26 μέτρα μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Τα επίπεδα είναι τώρα πιο κοντά στα φυσιολογικά, 1,9 μέτρα πάνω από το χαμηλό που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2023.

Καθώς η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένει δύσκολη, οι οιωνοί είναι πιο αισιόδοξοι για τη Διώρυγα του Παναμά, υποδεικνύοντας πως οι συνθήκες θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν. Πηγή: newsbomb.gr