Σημαντική Διάσωση του Ελληνικού Δεξαμενόπλοιου στην Ερυθρά Θάλασσα

Σημαντική Διάσωση του Ελληνικού Δεξαμενόπλοιου στην Ερυθρά Θάλασσα

Ξεκίνησε η διαδικασία ρυμούλκησης του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου Sounion από το ναυαγοσωστικό πλοίο «Aigaion Pelagos». Το τάνκερ παρέμενε αγκυροβολημένο από τις 27 Αυγούστου με εστίες φωτιάς 72 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντάιντα, στη Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στις πρωινές ώρες της ημέρας, το ελληνικό ναυαγοσωστικό έφτασε στο σημείο του ακινητοποιημένου τάνκερ, συνοδευόμενο από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων τριών φρεγατών, ελικοπτέρων και ομάδας ειδικών δυνάμεων.

Η ειδική ομάδα ναυαγοσωστικής του «Aigaion Pelagos» κατάφερε να προσδέσει το τάνκερ στο ναυαγοσωστικό, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στο κατάστρωμα του Sounion, καθώς οι εστίες πυρκαγιάς είχαν προκαλέσει θερμοκρασίες μέχρι και 400 βαθμούς Κελσίου.

Το «Aigaion Pelagos» ρυμουλκεί το ελληνικό τάνκερ βόρεια υπό την προστασία στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη περιοχή των επιθέσεων των Χούθι. Το πυροσβεστικό ρυμουλκό «Πανορμίτης» συνοδεύει το Sounion και είναι πάντα έτοιμο να επέμβει για την κατάσβεση εάν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES έχει δηλώσει τη σημασία της διάσωσής του, για την αποτροπή ενδεχόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής στην περιοχή. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι έχει επισημάνει ότι η απόφαση για απόσυρση του Sounion ελήφθη λόγω ανησυχιών για οικολογική καταστροφή. Ωστόσο, η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας παραμένει επικίνδυνη για αρκετά πλοία.

Η πρώτη επίθεση κατά του Sounion από τους Χούθι συνέβη την Τετάρτη 21 Αυγούστου. Το 25μελές πλήρωμα, το οποίο αποτελείτο από 23 Φιλιππινέζους και δύο Ρώσους, μεταφέρθηκε την επόμενη ημέρα από γαλλικό αντιτορπιλικό σε ασφαλές σημείο στο Τζιμπουτί. Ακολούθησαν επιθέσεις με την τοποθέτηση εκρηκτικών μικρής ισχύος στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου.

Πηγή: newsbomb.gr