Ο υπουργός Μετανάστευσης και ‘Ασυλου Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε με το δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους αντιδημάρχους και άλλα διοικητικά στελέχη του Δήμου Χίου.

Κατά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε την ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου, να αποδοθούν άμεσα στον ιδιοκτήτη τους Δήμο οι χώροι του σημερινού ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν από το υπουργείο. Επίσης ενημέρωσε για τα τρέχοντα αριθμητικά πληθυσμιακά δεδομένα (2.400 άτομα στη ΒΙΑΛ από 6.100), σημειώνοντας τη συνέχιση του έργου της μείωσης των ροών και των διαμενόντων. Ενώ, τόνισε τη διαδικασία επιταχυνόμενης εξέτασης των αιτήσεων άσυλου.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι “βασική προϋπόθεση και αναγκαίο έργο, το οποίο αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης είναι η άμεση δημιουργία κλειστής δομής με όλες τις δυνατότητες ελέγχου και ασφαλείας για τον ντόπιο πληθυσμό, το οποίο προχωρά επιτυχώς και στα γειτονικά νησιά”.

Ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και οι λοιποί συμμετέχοντες στη συνάντηση, υπογράμμισαν “την αδήριτη ανάγκη εξεύρεσης λύσης με οριστικό κλείσιμο της ΒΙΑΛ, προκειμένου να ανασάνει το Χαλκειός που έχει υποστεί το τεράστιο βάρος της προσφυγικής κρίσης όλα αυτά τα χρονιά”.

Σε αυτή τη βάση δήλωσαν ότι “αποτελεί επίσης πιεστική ανάγκη η συνέχιση της μείωσης των προσφυγικών ροών, των φιλοξενουμένων, αλλά και η άμεση δημιουργία της αναγκαίας δομής, εκτός αστικού ιστού”.

Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι “είναι δεδομένη η απαίτηση ρεαλιστικής λύσης στο πρόβλημα και εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, καθώς η κλειστή δομή εμμέσως θα επιδράσει ακόμα περισσότερο στην μείωση των ροών, θα δώσει στοιχεία ασφαλείας στην αγορά και σε κάθε περίπτωση τον πλήρη έλεγχο στις κινήσεις των προσφύγων, κάτι το οποίο αποτελεί μέγιστη κοινωνική υποχρέωση με την τρέχουσα κατάσταση”.

Από την πλευρά του ο υπουργός σημείωσε ότι “σκοπός του είναι η πλήρης κατανόηση όλων των παραμέτρων του προβλήματος από όλους και η αποδοχή αυτής της μόνης αποτελεσματικής λύσης”.

Στο κλείσιμο της συζήτησης ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης τόνισε ότι “η υπεύθυνη θέση του ιδίου και της Δημοτικής Αρχής Χλιου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση λευκή επιταγή στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αποτελεί σταθερή και πάγια θέση, η αδιάλειπτη έγνοια για το καλό του τόπου μας, για τα Καμπόχωρα και το Χαλκειός και όλη τη Χίο. Ως εκ τούτου βήμα βήμα παρακολουθούνται όλα όσα προαναφέρθηκαν, διότι το ζητούμενο για το δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή – που φέρει την βαριά ευθύνη της διοίκησης σε δύσκολες καταστάσεις, είναι οι υπεύθυνοι χειρισμοί για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος για την ασφάλεια και την κανονικότητα της ζωής των συμπολιτών μας και του τόπου μας μέχρι να φύγει και ο τελευταίος μετανάστης/πρόσφυγας από το νησί μας”.

Πηγή: patrastimes.gr