Με αρκετά εμπόδια και σχετική απροθυμία από πλευράς ιδιοκτητών ακινήτων προχωράει εφαρμογή του μέτρου των εθελοντικών μειώσεων ενοικίων.

Οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για «μαρτύριο της σταγόνας» με τις υπουργικές αποφάσεις να βγαίνουν , μήνα με το μήνα, για ένα μέτρο που έχει ψηφιστεί για να ισχύσει συνολικά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Όπως λένε, με δεδομένο ότι τα μισθώματα καταβάλλονται την πρώτη του μήνα η αργοπορία με την οποία εκδίδονται υπουργικές αποφάσεις αποτρέπει πολλούς ιδιοκτήτες από το να προχωρούν σε συμφωνία με τους ενοικιαστές για την μείωση των μισθωμάτων κατά τουλάχιστον 30%.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η εφαρμογή του μετρό από την πλευρά των ιδιοκτητών με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν απορρίπτεται ακόμα και το ενδεχόμενο να επιστραφούν τα υποχρεωτικά ενοίκια αν δεν περπατήσει το μετρό με τις εθελοντικές μειώσεις.

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί την κυβέρνηση διευκρινίσει τι θα ισχύσει για τις μισθώσεις του εμπορίου κατά το επόμενο τρίμηνο. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς «μόνο έτσι θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ενδιαφερόμενες πλευρές γνωρίζοντας τι θα ισχύσει τελικά για το υπόλοιπο του νομοθετημένου τετραμήνου, και να συμφωνήσουν στις προαιρετικές μειώσεις μισθωμάτων τουλάχιστον κατά 30%, δηλώνοντάς τις εγκαίρως στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Πρόβλημα αποτελεί και εξαίρεση των εκμισθωτών – νομικών προσώπων από τις εθελοντικές μειώσεις ενοικίων (και κατ επέκταση την αποζημίωσης 12% επί της ζημιάς), καθώς σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ θίγει καίρια το εμπόριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου το 40% των εμπορικών καταστημάτων ανήκει σεΣε κάθε περίπτωση για τον μήνα Οκτώβριο το δημόσιο επιδοτεί την έκπτωση ενοικίου για κλάδους όπως: νομικά πρόσωπα όπως ασφαλιστικά ταμεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, σωματεία κλπ. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, είναι οι διοικήσεις τους, να μην έχουν κανένα κίνητρο, όπως οι ιδιώτες, για μείωση των μισθωμάτων.

Την ίδια ώρα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει πως η απόφαση για την προαιρετική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Σεπτέμβριο, που ψηφίστηκε μετά από κοινή πίεση Ε.Σ.Α και ΠΟΜΙΔΑ, δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο των ΚΑΔ του εμπορίου, αλλά μόνο επιλεγμένους ΚΑΔ της λιανικής. Το ίδιο πρόβλημα εκτιμούν οι έμποροι- ότι θα συνεχιστεί και μέσα στους επόμενους μήνες.

  • θεάματα, πολιτισμός, σουβενίρ, είδη δώρων,
  • Εστίαση, εμπορικά (ρούχα – παπούτσια),
  • ξενοδοχεία, συγκοινωνίες, μεταφορές,
  • καντίνες, κυλικεία, αθλητικά κέντρα κλπ

Αν ο μισθωτής ανήκει στους σχετικούς ΚΑΔ, ο ιδιοκτήτης μπορεί να διαπραγματευτεί μείωση του ενοικίου κατά τουλάχιστον 30% για τον μήνα Οκτώβριο, και το δημόσιο θα του επιστρέψει 12% ολόκληρου του ενοικίου σε μειώσεις φόρων. Επίσης δεν θα πληρώσει φόρο για το ενοίκιο που δεν εισέπραξε.

newmoney.gr

Πηγή: patrastimes.gr