Για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλά και της ελληνοκυπριακής πλευράς έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Ζήτησε εξάλλου να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ τήρησε, όπως είπε, μια άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και στην Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση (δύο κρατών) δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τον ΟΗΕ είτε από την ΕΕ.

Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και επιτυχής διαχείριση από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια συνέπεια για να εξευρεθεί μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον υπιυργό εξωτερικών Νίκο Δένδια για την βοήθεια που προσέφερε δθατυπώνοντας με σαφήνεια τις θέσεις της Ελλάδας.

Πηγή: patrastimes.gr