Πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης καλούνται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους τις επόμενες έξι εβδομάδες, καθώς ξεκινά το το δεύτερο lockdown στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας μετά από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνoϊού.

Ήδη τα σύνορα της Βικτώρια, της οποίας η Μελβούρνη είναι η πρωτεύουσα, και των γειτονικών πολιτειών έχουν κλείσει από την Τρίτη. Η αστυνομία δημιουργεί ένα «ατσάλινο δακτύλιο» γύρω από την πόλη, με «σημεία ελέγχου οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή» για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέτισε φόρο τιμής στο κουράγιο των κατοίκων, λέγοντας ότι «η υπόλοιπη χώρα γνωρίζει ότι η θυσία που κάνετε αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο για εσάς και την οικογένειά σας, αλλά για την ευρύτερη κοινότητα της Αυστραλίας».

Ο πρωθυπουργός της Βικτώρια Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε το lockdown στη Μελβούρνη (όπου, σημειωτέον, είναι χειμώνας) την περασμένη Τρίτη, όταν καταγράφηκαν 191 νέα κρούσματα -ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας. Η Αυστραλία έχει σχεδόν 9.000 κρούσματα και 106 θανάτους από τον ιό.

Βάσει των περιοριστικών μέτρων, οι πολίτες θα παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγουν μόνο για βασικούς λόγους, όπως για εργασία, άσκηση και ψώνια για φαγητό και άλλες βασικές ανάγκες.

Τα σχολεία θα επιστρέψουν σε μεγάλο βαθμό στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και, για άλλη μια φορά, στα εστιατόρια επιτρέπεται να σερβίρουν φαγητό σε πακέτο. Ωστόσο, τα καταστήματα και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν ανοιχτά.

Το lockdown καλύπτει μόνο τη Μελβούρνη και μια περιοχή στα βόρεια που ονομάζεται Mitchell Shire. Αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν τοποθετηθεί στις συνοριακές διαβάσεις και περιπολούν τα σύνορα με αεροσκάφη. Από την Πέμπτη, θα κάνουν επίσης τυχαίους ελέγχους σε οχήματα μέσα και γύρω από την πόλη.

Πηγή: patrastimes.gr