Από σήμερα Παρασκευή, 16 Ιουλίου, τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο για καταστήματα εστίασης και χώρους διασκέδασης, με σκοπό την επιστροφή, όσο γίνεται συντομότερα, των εμβολιασμένων πολιτών στην κανονικότητα.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, χώροι διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργούν  με αυξημένο αλλά προκαθορισμένο αριθμό πελατών και επισκεπτών. Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αυτό το καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων. Σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες.

Σήμανση για τους χώρους, app για τους ελέγχους

Τρία σήματα, τα οποία τοποθετούνται στις εισόδους των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας προβλέπονται από τις 16 Ιουλίου. Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι εισερχόμενοι θα ελέγχονται μέσα από τη νέα εφαρμογή -για iPhone και Android κινητά- «Covid Free GR».

Τα τρία σήματα για την εστίαση

covidfree1.jpg
covidfree.jpg

«Χώρος Covid Free» – Όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

covidfree2.jpg

«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» – Το σήμα προβλέπεται για καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό

covidfree3.jpg

«Μεικτός χώρος» – Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test)

Αναλυτικά τα μέτρα

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για χώρους ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης ισχύουν τα εξής:

  • Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
  • Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.
  • Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Πώς θα τσεκάρονται τα πιστοποιητικά με το νέο app

Ο ιδιοκτήτης ή υπεύθυνος του καταστήματος θα μπορεί να ελέγχει την αυθεντικότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού μέσω της εφαρμογής που σχεδίασε η ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πιστοποιητικό προβλέπεται να δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου, για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.

Η εφαρμογή θα σαρώνει αυτόματα το πιστοποιητικό και θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα. Το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν ήδη νοσήσει, το κίτρινο θα «διαβάζει» την περίπτωση των τεστ και το κόκκινο θα αφορά μη έγκυρα πιστοποιητικά.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν θα δέχεται πράσινο και κίτρινο ενώ κατά τους ελέγχους δεν θα αποθηκεύονται δεδομένα ή ιστορικό, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Πηγή: patrastimes.gr