Μονιμοποίηση μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών συζητά με τους θεσμούς η κυβέρνηση, για την περίοδο μετά την πανδημία. Νωρίτερα όμως, προετοιμάζει και διαπραγματεύεται άλλα άμεσα μέτρα και παρεμβάσεις, για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Μόλις χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου ότι «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος, ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές» τόνισε.

  • «Παζάρι» για την επόμενη μέρα

Η αναφορά σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών, φάνηκε πως περιλαμβάνει ακόμα την έκτακτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021. «Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μειώσεις όπως του φόρου εισοδήματος στο 24%, που είναι μόνιμες. Και η κυβέρνηση θα επιδιώξει κάποιες από τις έκτακτες φοροελαφρύνσεις, να παραμείνουν μόνιμα και μετά την πανδημία» διευκρίνιζαν πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός μίλησε «τις εργοδοτικές εισφορές, να δούμε πώς μπορούμε να τις μειώσουμε και άλλο». Σημειώνεται πω η μείωση κατά 3% των εργοδοτικών εισφορών έγιναν αποδεκτές από την Κομισιόν ως έκτακτο μέτρο «μιας χρήσης», αν και άφησαν παράθυρο να το επαναδιαπραγμευτούν ξανά εάν υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια (δημοσιονομικός χώρος).

  • Προέχει το 2021

Καθώς όλα αυτά όμως αφορούν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, προέχει το 2021. Και για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί ήδη περιθώρια για νέες παρεμβάσεις και μέτρα.

Αυτό διαφάνηκε και στις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους θεσμούς η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με απανωτές τηλεδιασκέψεις αφορούσαν και νέες παρεμβάσεις, που επιδιώκεται να αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί λίγο πριν ή μετά το Πάσχα.
newmoney.gr

Πηγή: patrastimes.gr