Νέα μέτρα στήριξης που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενους σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, τα οποία υφίστανται οικονομικές ζημιές από την πανδημία του κορωνοϊού κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη Βουλή.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης οριοθετείται η επιδότηση των θέσεων σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές.

Στα νέα μέτρα στήριξης προωθούνται οι εξής διατάξεις:

  1. Μπαίνουν οι εποχικοί εργαζόμενοι με υποχρεωτική επαναπρόσληψη στα 534 ευρώ και τον Οκτώβριο (το μέτρο ίσχυε για την περίοδο 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου)
  2. Διασώζεται το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, που λόγω αναστολής δεν έχουν λάβει άδεια και επίδομα. Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, οι εργοδότες – ξενοδόχοι υποχρεούνται έως 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν στους εργαζόμενους τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, επί του ονομαστικού μισθού. Για τον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή. Οι εργοδότες – ξενοδόχοι θα λάβουν από το κράτος αποζημίωση αποδοχών αδείας που ανέρχεται σε 2/25 επί των 534 ευρώ – δηλαδή 42,72 ευρώ – για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εν λόγω μισθωτών.
  3. Θεσπίζεται πρόγραμμα για μεγάλα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζόμενους. Οι ξενοδόχοι καλούνται να καταθέσουν προτάσεις επενδυτικών σχεδίων αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης με σκοπό την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος το κράτος επιδοτεί για έως και 12 μήνες το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Η οικονομική αυτή ενίσχυση ενεργοποιείται εντός 2ετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου.
  4. Καλύπτονται για το διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος οι εργοδοτικές εισφορές των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας που είχαν πτώση τζίρου φέτος τουλάχιστον 70% συγκριτικά με πέρυσι.
  5. Οριοθετείται το πλαίσιο για την επιδότηση των θέσεων σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές κλπ. Η επιδότηση είναι 10 ευρώ για τις θέσεις θεάτρων και 4 για τους κινηματογράφους, ενώ επιδοτούνται 24 παραστάσεις το μήνα στα θέατρα και 40 το μήνα στους κινηματογράφους. Για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις καλύπτεται 40% των θέσεων, ενώ για τις κλειστές το 20%.

Πηγή: patrastimes.gr