Οι αρχές του Ισημερινού ανήγγειλαν νέα απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και άλλα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, καθώς οι ασθενείς με την COVID-19 κατακλύζουν τα νοσοκομεία της χώρας των Άνδεων που πέρυσι βίωσε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της πανδημίας.

Στις 16 από τις 24 επαρχίες της χώρας μόνο τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που παράγουν ή πωλούν τρόφιμα και άλλοι εργαζόμενοι που θεωρείται απόλυτα απαραίτητο να πηγαίνουν στη δουλειά τους τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια, ορίζει διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Λενίν Μορένο.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή αύριο Παρασκευή και θα ισχύουν για 28 ημέρες.

Οι περιορισμοί αυτοί ανακοινώθηκαν ενώ στα νοσοκομεία υπάρχουν πλέον λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι και στήνονται σκηνές σε εξωτερικούς χώρους καθώς οι γιατροί προετοιμάζονται για έξαρση των μολύνσεων, όπως και σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.

Το τρέχον διάστημα ο Ισημερινός, που έχει καταγράψει μέχρι εδώ 17.804 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 362.000 και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 (48/1.689 σε 24 ώρες), εμβολιάζει ηλικιωμένους, αστυνομικούς, στρατιωτικούς και εκπαιδευτικούς. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μορένο υπόσχεται πως η εκστρατεία ανοσοποίησης θα επιταχυνθεί.

Τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με το διάταγμα του αρχηγού του κράτους, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και οι κινηματογραφικές αίθουσες θα επιτρέπεται να λειτουργούν, στο 30% της χωρητικότητάς τους το μέγιστο.

Στην οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, τη Γουαγιακίλ, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 το σύστημα υγείας κατέρρευσε, οι αρχές άφηναν πτώματα κατοίκων στους δρόμους και τα νεκροταφεία αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν.

Ως τις αρχές της εβδομάδας είχαν χορηγηθεί στον Ισημερινό 577.711 δόσεις εμβολίων, με τις 175.840 να είναι οι δεύτερες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: patrastimes.gr