Μέσω ειδικής εφαρμογής μπορούν να πληροφορηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έλαβαν τα σχετικά ποσά από το κράτος για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου τα επόμενα βήματα τα οποία πρέπει να κάνουν προκειμένου να αποζημιωθούν.

Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «σήμερα (σ.σ. χθες) αναρτώνται ειδοποιητήρια για να καλυφθούν οι όποιες περιπτώσεις δεν έχουν καλυφθεί από τον Μάρτιο και μετά, δίνοντας το δικαίωμα για διορθώσεις. Επιδιώκουμε σήμερα να πληρώσουμε ιδιοκτήτες ακινήτων για τον μήνα Ιανουάριο αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα και τη Δευτέρα ή την Τρίτη τα νομικά πρόσωπα. Υπάρχει μία περίπτωση, επειδή τρέχουν πολλές πλατφόρμες, οι πληρωμές να γίνουν από τη Δευτέρα, αλλά πάντως είμαστε πολύ κοντά στο να πληρωθεί ο μήνας Ιανουάριος».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, με το «άνοιγμα» της νέας εφαρμογής οι εκμισθωτές με απώλειες στα εισοδήματα λόγω της πανδημίας θα ενημερώνονται για το αν δικαιούνται και αν έχουν λάβει τον συμψηφισμό με τις φορολογικές οφειλές για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου και για τις άμεσες αποζημιώσεις σε χρήμα για τα μειωμένα μισθώματα από τον Νοέμβριο και μετά. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν αποζημιώθηκαν είναι να εισέλθουν, όταν ξεκινήσει η διαδικασία, με τους κωδικούς του Taxisnet στη σχετική εφαρμογή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους παρέχονται. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να ενημερωθούν:

• Αν με βάση τα δηλούμενα στοιχεία (δηλαδή εάν ο μισθωτές είναι πληττόμενοι) είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου.

• Για τα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει, όπως για παράδειγμα εάν έχει δηλωθεί λανθασμένα ο IBAN.

• Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες που έχουν δώσει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης του ακινήτου και τόσο ο υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι.

• Πώς θα αντιμετωπισθεί η διαφορά σε σχέση με το ύψος του ενοικίου που έχει δηλωθεί στην εφορία, με την υποβολή του μισθωτηρίου.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν μέχρι τις 19 Απριλίου να υποβάλουν διορθώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων COVID και των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων:

• Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.

• Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις COVID» και «Δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας».

• Μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

• Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλουν «Δήλωση COVID» και «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.

• Μέχρι τις 29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν υποβάλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021.

Πηγή: patrastimes.gr