Σε φάση ολοκλήρωσης είναι η έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για κάποια από τα καταγγελλόμενα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη την 9η Μαρτίου.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, με το οποίο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ανακοινώσει την κατεπείγουσα διερεύνηση των καταγγελιών, στους λεγόμενους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ ανετέθη η διερεύνηση συνολικά 6 περιστατικών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», αρμόδιοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η έρευνα για τις 4 από τις 6 υποθέσεις ολοκληρώθηκε δίχως να προκύψουν ευρήματα που να δικαιολογούν την περαιτέρω ποινική διερεύνησή τους.

Οπότε, πλην κάποιου απροόπτου, οι φάκελοι των υποθέσεων οδεύουν στο αρχείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η πρώτη καταγγελία αφορά τη σύλληψη στο Μενίδι λάθος υπόπτου για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού της ομάδας «Δράση» και τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων του. Από την έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων διαπιστώθηκε ότι την επομένη των επεισοδίων ο συγκεκριμένος νεαρός πήγε αυθόρμητα σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και αφού τους δήλωσε τα στοιχεία του, προθυμοποιήθηκε να παρουσιαστεί στην Ασφάλεια προκειμένου να δοθεί λύση στην παρεξήγηση.

Πράγματι, μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας στα Άνω Λιόσια και κατέθεσε ότι δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια. Η κατάθεσή του διαβιβάστηκε στις Εσωτερικές Υποθέσεις και πλέον η υπόθεση θεωρείται λήξασα.

Αντίστοιχη κατάληξη είχε η καταγγελία 18χρονης ότι κατά την προσαγωγή της από τα ΜΑΤ ξυλοκοπήθηκε και παρενοχλήθηκε σεξουαλικά. Αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι η νεαρή κοπέλα κλήθηκε στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και κατέθεσε ενόρκως ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των αστυνομικών.

 Στο αρχείο οδεύει και η καταγγελία ότι αστυνομικοί της ομάδας «Δράση» εισέβαλαν στην είσοδο πολυκατοικίας και προσήγαγαν πολίτη. Ο τελευταίος φέρεται να προσήχθη τη στιγμή που, ακούγοντας φωνές, βγήκε στον διάδρομο για να δει τι συμβαίνει φορώντας τις παντόφλες του. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος ουδέποτε προσήχθη στη ΓΑΔΑ. Επιπλέον, το ζευγάρι που παρακολούθησε το περιστατικό και τράβηξε με κινητό τηλέφωνο τις κινήσεις των αστυνομικών φέρεται να δήλωσε, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των αστυνομικών.

Αντίθετα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ανοικτές παραμένουν οι έρευνες που αφορούν τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό κρατουμένου στη ΓΑΔΑ και για παράσυρση διαδηλωτή από μηχανή της ομάδας «Δράση».

Σημειώνεται ότι έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ΕΔΕ εις βάρος των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που το μεσημέρι της 7ης Μαρτίου είχν συμμετοχή στον ξυλοδαρμό πολιτών στην πλατεία Νέας Σμύρνης.

Πηγή: patrastimes.gr