Εκπληκτικές εικόνες υψηλής ανάλυσης του ήλιου, έχουν καταφέρει να τραβήξουν οι επιστήμονες,
δείχνοντας την περίπλοκη δομή του, που μοιάζει με κηρήθρα.

Χρησιμοποιώντας το GREGOR, το μεγαλύτερο ηλιακό τηλεσκόπιο στην Ευρώπη, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ηλιακής Φυσικής του Leibniz κατάφεραν να τραβήξουν τις εκπληκτικά λεπτομερείς φωτογραφίες.

Το ισχυρό τηλεσκόπιο επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν λεπτομέρειες τόσο μικρές, όσο 50 χλμ στον ήλιο. Αυτό ισοδυναμεί με το να βλέπεις μια βελόνα σε γήπεδο ποδοσφαίρου από απόσταση ενός χιλιομέτρου μακριά!

Η Dr Lucia Kleint, επικεφαλής του έργου, είπε: «Αυτό ήταν ένα πολύ συναρπαστικό, αλλά και εξαιρετικά δύσκολο έργο. Μόνο σε ένα χρόνο επανασχεδιάσαμε πλήρως την οπτική, τη μηχανική και τα ηλεκτρονικά για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας».
Ενώ οι αναβαθμίσεις του τηλεσκοπίου χρειάζονται συνήθως χρόνια, οι επιστήμονες μπόρεσαν να επιτύχουν μια σημαντική τεχνική ανακάλυψη, ενώ ήταν ακινητοποιημένη στο παρατηρητήριο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Η Svetlana Berdyugina, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Albert-Ludwig του Φράιμπουργκ και διευθύντρια του Ινστιτούτου Φυσικής Ηλιακής Φυσικής (KIS), δήλωσε: «Το έργο ήταν μάλλον ριψοκίνδυνο, διότι τέτοιες αναβαθμίσεις τηλεσκοπίων χρειάζονται συνήθως χρόνια, αλλά η μεγάλη ομαδική εργασία και ο σχολαστικός σχεδιασμός οδήγησαν σε αυτήν την επιτυχία. Τώρα έχουμε ένα ισχυρό εργαλείο για να λύσουμε τα μυστήρια του Ήλιου».

Οι νέες φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν τον Ιούλιο, αποκαλύπτουν απίστευτες λεπτομέρειες για την εξέλιξη των ηλιακών κηλίδων και τις περίπλοκες δομές του ηλιακού πλάσματος.

Η ομάδα ελπίζει τώρα να χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο για να μελετήσει μαγνητικά πεδία, ηλιακές εκρήξεις και ηλιακές κηλίδες με μεγάλη λεπτομέρεια.

Πηγή: patrastimes.gr