Κανείς δεν αισθανεται ιδιαίτερα ασφαλής όταν ταξιδεύει εν μέσω πανδημίας – ειδικά καθώς οι χώροι στις καμπίνες των αεροσκαφών και τα σαλόνια των κρουαζιερόπλοιων καθιστούν την κοινωνική απόσταση λίγο πολύ αδύνατη.

Καθώς όμως η αντικατάταση του μεταφορικού στόλου είναι αδύνατη, πολλά αεροδρόμια προσπαθούν να ελέγξουν το ποιός μπαίνει μέσα. Σε αεροδρόμια όπως αυτό του Λος Άντζελες, οι έλεγχοι θερμοκρασίας στις εισόδους προσπαθούν να εντοπίσουν τους άρρωστους ταξιδιώτες πριν περάσουν από τον έλεγχο ασφάλειας.

Αλλά τώρα, το αεροδρόμιο του Ελσίνκι κάνει ένα βήμα πιο πέρα: Τοποθετεί πιλοτικά για τον έλεγχο των επιβατών μια ομάδα σκύλων, εκπαιδευμένη να μυρίζει το COVID-19, αναφέρει το Fast Company.

Τα σκυλιά έχουν αποδεδειγμένη ικανότητα να μυρίζουν ασθένειες, όπως καρκίνο ή ελονοσία. Αν και δεν γνωρίζουμε πάντα τι ακριβώς ανιχνεύουν για να εντοπίσουν συγκεκριμένες ασθένειες, οι ενδείξεις παραπέμπουν στην ικανότητα ενός σκύλου να μυρίζει πτητικές οργανικές ενώσεις – τα μεταβολικά υποπροϊόντα δηλαδή που παράγει το σώμα μας συνεχώς, και που μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την ασθένεια.

Με 220 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, έναντι των μόλις 5 εκατομμυρίων υποδοχέων που έχουν οι άνθρωποι, οι σκύλοι έχουν όσφρηση 10.000 φορές καλύτερη από την ανθρώπινη.

Μπορούν να μυρίσουν ουσίες που αραιώνονται ακόμη και ένα μέρος ανά τρισεκατομμύριο: Δηλαδή, μπορούν να μυρίσουν μια σταγόνα υγρού σε όγκο νερού ίσου με 20 ολυμπιακών πισινών.

Ερευνητές στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι ξεκίνησαν να εκπαιδεύουν σκύλους για να μπορούν να ανιχνεύουν το COVID-19 από τις αρχές του 2020.

Τον Μάιο, η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι είχε εκπαιδεύσει με επιτυχία σκύλους για την ανίχνευση του COVID-19 σε δείγματα ούρων. Αλλά έκτοτε έχουν κάνει άλματα προόδου:

Τώρα, τα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί να ανιχνεύουν το COVID-19 από τον ιδρώτα στο δέρμα μας και έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές δοκιμές στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι.

Μηχανές ή… μουσούδα

Σύμφωνα με το International Airport Review, αυτά τα σκυλιά χρειάζονται μόλις 10 μόρια για την ανίχνευση του COVID-19, ενώ ο τρέχων εξοπλισμός δοκιμής απαιτεί 18.000.000. Η διαφορά στο χρόνο μέχρι το αποτέλεσμα είναι τεράστια. Το τεστ της Abbot Labs κοστίζει 5$ και κάνει 15 λεπτών για να δώσει αποτέλεσμα. Τα σκυλιά, μόλις ανιχνεύσουν COVID-19 ανταποκρίνονται άμεσα, και χωρίς να ληφθεί ρινικό επίχρισμα.

Η διαδικασία ελέγχου δεν θα είναι τόσο απλή – δε θα επιτρέπουν τους επιβάτες να περπατούν ανέμελα με τα σκυλιά να μυρίζουν. Αντ ‘αυτού, οι επιβάτες θα πρέπει να τρίβουν το δέρμα τους με ένα πανί το οποίο στη συνέχεια θα το βάζουν σε ένα κύπελλο.

Ο σκύλος θα μυρίζει αυτό το κύπελλο μέσα σε ένα απομονωμένο θάλαμο. Αυτή η διαδικασία αφενός προστατεύει το το απόρρητο κάθε επιβάτη, ενώ προστατεύει και τον χειριστή από την άμεση επαφή με έναν δυνητικά μολυσμένο επιβάτη. Κάθε επιβάτης που είναι ύποπτος ότι έχει COVID-19 θα κατευθύνεται προς την ειδική περιοχή του αεροδρομίου.

Το πρόγραμμα του Ελσίνκι θα απασχολεί σύντομα τέσσερα σκυλιά, αλλά μπορεί να επεκταθεί σε 22 σκυλιά τα οποία είναι εκπαιδευμένα ως σήμερα για αυτό το σκοπό. Και ενώ δεν είναι σαφές εάν η ιδέα θα επεκταθεί πέρα από ένα αεροδρόμιο – τα γηροκομεία θα ήταν μια άλλη εξαιρετική περίπτωση χρήσης τέτοιων σκύλων, σύμφωνα με τους ερευνητές – είναι μια εντυπωσιακή υπόμνηση ότι δεν έχουμε ανάγκη απαραίτητα περισσότερη τεχνολογία για να εντοπίσουμε το COVID -19, όταν 130.000 χρόνια εξέλιξης στην εξημέρωση των σκύλων είναι ήδη στο πλευρό μας.

Πηγή: patrastimes.gr