Το κρούσμα εντοπίστηκε στην πόλη Μπαγιανούρ, βόρεια του Πεκίνου, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, όταν ένα νοσοκομείο ενημέρωσε το Σαββατο τις δημοτικές Αρχές για την περίπτωση ενός ασθενούς που εισήχθη για νοσηλεία.

Την Κυριακή, οι τοπικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για αποτροπή πανώλης Επιπέδου 3 για την πόλη, την δεύτερη χαμηλότερη στο σύστημα τεσσάρων βαθμίδων.

Η προειδοποίηση, σύμφωνα με το πρακτορείο, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από μολυσμένα ζώα

Η πανώλη, η οποία προκαλείται από βακτήρια και μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των ψύλλων και των μολυσμένων ζώων αποτελεί μια από τις πλέον φονικές βακτηριακές μολύνσεις στην ανθρώπινη ιστορία.

Κατά τη διάρκεια της πανώλης του «Μαύρου Θανάτου», όπως είναι γνωστή, εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η βουβωνική πανώλη, η οποία είναι μία από τις τρεις μορφές της πανώλης, προκαλεί επώδυνο πρήξιμο στους λεμφαδένες, καθώς και πυρετό, ρίγη και βήχα.

Τώρα, οι Αρχές της πόλης όπου εντοπίστηκε το κρούσμα παροτρύνουν τους κατοίκους να λαμβάνουν επιπλέον προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και να αποφεύγουν να τρώνε ζώα που μπορούν να προκαλέσουν μετάδοση.

Επίσης, ζήτησαν από τους κατοίκους να αναφέρουν οποιοδήποτε εύρημα άρρωστης ή νεκρής μαρμότας, καθώς το συγκεκριμένο ζώο, το οποίο τρώγεται σε κάποιες περιοχές της Κίνας και της Μογγολίας θεωρείται ιστορικά υπεύθυνο για τα ξεσπάσματα πανώλης στην περιοχή.

Η μαρμότα θεωρείται ότι προκάλεσε την επιδημία πνευμονικής πανώλης του 1911, η οποία σκότωσε περί τους 63.000 ανθρώπους στην βορειοδυτική Κίνα. Εκείνη την εποχή κυνηγείτο για τη γούνα της, η οποία ήταν δημοφιλής στο διεθνές εμπόριο και πιστεύεται ότι η μεταφορά της κατά μήκος της χώρας μόλυνε χιλιάδες ανθρώπους.

Αν και εκείνη η επιδημία αντιμετωπίστηκε μέσα σε έναν χρόνο, οι πανώλες που σχετίζονται με τις μαρμότες επανήλθαν δεκαετίες αργότερα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, δύο κρούσματα βουβωνικής πανώλης επιβεβαιώθηκαν στη Μογγολία. Σύμφωνα με το Xinhua, πρόκειται για δύο αδέλφια που είχαν καταναλώσει κρέας μαρμότας.

Τον Μάιο, ένα ζευγάρι στη Μογγολία πέθανε από βουβωνική πανώλης αφού κατανάλωσε ωμό νεφρό μαρμότας. Η ωμή κατανάλωση του συγκεκριμένου τμήματος θεωρείται γιατροσόφι για την καλή υγεία. Δύο ακόμη άνθρωποι μολύνθηκαν από πνευμονική πανώλη –μία άλλη μορφή της ασθένειας, η οποία πλήττει τους πνεύμονες- στην εσωτερική Μογγολία.

Είναι ακόμα εδώ

Πηγή: patrastimes.gr