Ο Νίγηρας παρέλαβε 302.400 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό, προσφορά των ΗΠΑ, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης στην αφρικανική χώρα, η οποία προχωράει με το σταγονόμετρο, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας.

Η Νιαμέ παρέλαβε τα εμβόλια σε δυο φορτία 151.200 δόσεων το καθένα, με το δεύτερο να φθάνει στη χώρα την Πέμπτη, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά, από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης, την 29η Μαρτίου, ο Νίγηρας έχει παραλάβει πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων: 400.000 δόσεις του σκευάσματος της Sinopharm, δωρεά της Κίνας, 355.000 δόσεις του σκευάσματος της AstraZeneca, μέσω του μηχανισμού COVAX, που δημιουργήθηκε για να διανεμηθούν εμβόλια σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, άλλες 25.000 δόσεις του ίδιου σκευάσματος που δώρισε η Ινδία, και τις 302.400 δόσεις αυτού της Johnson & Johnson.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson χορηγείται σε μια μόνο δόση, έναντι των δύο που απαιτούνται στις περιπτώσεις των σκευασμάτων της Sinopharm και της AstraZeneca.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στον Νίγηρα έχει προσελκύσει λίγο κόσμο: μόλις 400.000 άνθρωποι έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, εκ των οποίων 70.000 έχουν λάβει και τις δύο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Νίγηρα, τον Δρ. Ιλιασού Μαϊνασαρά.

Πρόκειται για το 0,3% του πληθυσμού.

«Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό (…) το μόνο που ζητάμε είναι ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί», τόνισε ο υπουργός την Παρασκευή μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία.

Τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση του Νίγηρα ανακοίνωνε τον στόχο της να εμβολιαστεί μέσα στο 2021 το «47% του πληθυσμού» της χώρας, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια.

Αν και ο Νίγηρας δεν έχει υποστεί –συγκριτικά– τόσο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, έχοντας καταγράψει μέχρι εδώ 195 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 5.616 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 κατά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, οι αρχές επέβαλαν όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα τον Μάρτιο του 2020 δραστικά μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού: έκλεισαν τα σύνορα, επέβαλαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, έκλεισαν χώρους λατρείας και σχολεία, απομόνωσαν την πρωτεύουσα Νιαμέ από την υπόλοιπη χώρα.

Όλα τα περιοριστικά μέτρα ήρθησαν προοδευτικά, όμως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί παραμένει σε ισχύ.

Πηγή: patrastimes.gr