Το κοινοβούλιο του Παναμά ενέκρινε χθες Δευτέρα σχέδιο νόμου που επιτρέπει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς κι έγινε η πρώτη χώρα της κεντρικής Αμερικής όπου αναμένεται να νομιμοποιηθεί η κατανάλωση αυτής της ουσίας.

Το νομοσχέδιο, που καταρτίστηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Κογκρέσου, του Κρισπιάνο Αδάμες, εγκρίθηκε με 44 ψήφους υπέρ έναντι καμίας κατά.

Το νομοσχέδιο «θα βοηθήσει εκατοντάδες πολίτες που ως τώρα ήταν αδύνατον να αγοράσουν το φάρμακο αυτό», είπε ο Λεάντρο Άβιλα, μέλος του Επαναστατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PRD, σοσιαλδημοκρατικό), στο οποίο ανήκει επίσης ο κ. Αδάμες.

Η χρήση της κάνναβης θα γίνεται για «θεραπευτικούς, ιατρικούς, κτηνιατρικούς, επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς σε όλη την επικράτεια», αναφέρει το κείμενο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο.

Οι υπερασπιστές του θέλουν να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ασθενών που έχουν γλαυκώματα, επιληψία, αρθρίτιδα, κεφαλαλγίες, σπασμούς ή πάσχουν από καρκίνο.

Ο Παναμάς αναμένεται να γίνει το πρώτο κεντροαμερικανικό κράτος που θα νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης. Η καλλιέργεια, η εκμετάλλευση, η χρήση και η εμπορική διάθεση της ουσίας αυτής, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής της, θα επιτρέπονται με άδεια που θα χορηγεί το κράτος.

Το κείμενο μένει να υπογραφτεί και να κυρωθεί από τον πρόεδρο Λαουρεντίνο Κορτίσο.

Πηγή: patrastimes.gr