Οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχύσουν και πάλι όταν τελειώσει η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομμπρόβσκις σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera.

Το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ -οι κανόνες που διασφαλίζουν ότι τα μέλη στοχεύουν σε υγιή δημόσια οικονομικά και συντονίζουν τη δημοσιονομική τους πολιτική- παραμένει σε ισχύ, παρά την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής που αναστέλλει τους κανόνες του συμφώνου δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι κυβερνήσεις που αυξάνουν το έλλειμμά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη βιωσιμότητα αυτών των δημοσιονομικών πολιτικών, προειδοποίησε ο Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι το προϋπάρχον έλλειμμα της Ιταλίας παρείχε ελάχιστο περιθώριο ελιγμών στη χώρα όταν εκδηλώθηκε η κρίση.

Η ΕΕ εξετάζει τρόπους βελτίωσης των αντικυκλικών πολιτικών, ώστε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να απορροφήσουν τα χαμηλότερα ελλείμματα κατά τη διάρκεια των θετικών φάσεων του κύκλου, είπε.

Μιλώντας για τις διαφωνίες των χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας σχετικά με την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η χρηματοδότηση του μηχανισμού παρέχεται χωρίς άλους όρους εκτός από την άμεση ή έμμεση χρήση του σε δαπάνες που σχετίζονται με την υγεία.

Σχετικά με τα ευρωπαϊκά σχέδια για το ταμείο ανάκαμψης, ο Ντομμπρόβσκις δήλωσε ότι συμφωνεί με τη Γερμανία στο ότι οι συζητήσεις σχετικά με την αναλογία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων του προγράμματος θα πρέπει να επιλυθούν γρήγορα.

Πηγή: patrastimes.gr