Εξηγήσεις για το πώς προέκυψε το μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση της μισής Αττικής και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, έδωσε προχθές ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), από τις οποίες προκύπτουν ανησυχητικά στοιχεία, για την κατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης της νότιας Ελλάδας.

Ενα ατύχημα που σημειώθηκε χωρίς να έχουν εκδηλωθεί ακραία καιρικά φαινόμενα ούτε υψηλά φορτία κατανάλωσης, βυθίζοντας «στο σκοτάδι» για περίπου δύο με δυόμισι ώρες, ένα μεγάλο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το συμβάν της 7ης Φεβρουαρίου προκλήθηκε από ηλεκτρικό εσωτερικό σφάλμα αυτομετασχηματιστή στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου. Επιπλέον, σημειώθηκε αδυναμία λειτουργίας του αντίστοιχου διακόπτη προστασίας ισχύος. Ο συνδυασμός των δύο αυτών βλαβών είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς και την απώλεια της ηλεκτροδότησης μέσω Υψηλής Τάσης σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, η οποία αντιμετωπίστηκε με ταχύτητα και ασφάλεια από το προσωπικό του ΑΔΜΗΕ. Εκτιμάται ότι, από την βλάβη έμειναν χωρίς ρεύμα περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές.

Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΤΟΥ 1972

Σημειώνεται ότι, ο εξοπλισμός που παρουσίασε βλάβη είναι κατασκευής 1986 και 1972, με τα δύο στοιχεία να τίθενται σε ηλέκτριση και λειτουργία το 1991, γεγονός που αποδεικνύει την παλαιότητα μέρους του εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς.

Στο ΚΥΤ όπου παρουσιάστηκε η βλάβη, πιο παλιά υπήρχαν έξι αυτομετασχηματιστές, αλλά επειδή οι δύο είχαν εξαντλήσει τα όριά τους, τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Και στην πλειάδα των 21 ΚΥΤ, 356 υποσταθμών και 11.000 χλμ. εναέριων γραμμών μεταφορά υπάρχουν ουκ ολίγοι αυτομετασχηματιστές και άλλος εξοπλισμός των προηγούμενων δεκαετιών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ο ΑΔΜΗΕ, αναφέρει ότι είχε προκηρύξει διαγωνισμό προμήθειας 10 νέων αυτομετασχηματιστών στο πλαίσιο της ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων του Συστήματος. Ωστόσο, λόγω προσφυγών κατά του διαγωνισμού, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 και οι πρώτοι αυτομετασχηματιστές αναμένεται να παραδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο εν λόγω διαγωνισμός εντάσσεται στο πενταετές Πρόγραμμα Ανανέωσης Εξοπλισμού (Renovation Plan), συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, το οποίο για πρώτη φορά ξεκίνησε να σχεδιάζεται και υλοποιείται οργανωμένα από την εταιρεία το 2018. Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει στοχευμένες σταδιακές αντικαταστάσεις παλαιωμένων στοιχείων του εξοπλισμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχουν ορίσει οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ. Ενδεικτικά για το 2021 και το 2022, έχουν προϋπολογιστεί ανανεώσεις εξοπλισμού ύψους 16,5 εκατ. και 21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η παραπάνω κατάσταση σίγουρα θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία για την ευστάθεια του δικτύου της νότιας Ελλάδας, αν λάβουμε υπόψη παρόμοια εμπόδια που προκύπτουν στην ολοκλήρωση του λεγόμενου «Δυτικού Διαδρόμου» στην Πελοπόννησο, από τις νομικές προσφυγές των μοναχών της ΙΜ Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα.

Πρόκειται για ένα από τα ζωτικής σημασίας έργα για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης της Πελοποννήσου, εκείνο του Δυτικού Διαδρόμου (Μεγαλόπολη-Πάτρα-Δυτική Στερεά) συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.

Το έργο αυτό αναβαθμίζει ουσιαστικά το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Πελοποννήσου από τα 150 kv στα 400 kV. Οπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ στην ανακοίνωση με το έργο αυτό «η ηλεκτροδότηση θα θωρακιστεί πλήρως, αφού ακόμη και σε περίπτωση ανάλογης σοβαρής βλάβης στην Αττική το σύστημα της Πελοποννήσου δεν θα επηρεαστεί».

Το έργο της επέκτασης του Συστήματος 400 kV ήταν κολλημένο επί 12 χρόνια και ξεκίνησε το 2018 για να ολοκληρωθεί το 2020. Ωστόσο για παραπάνω από ενάμισι χρόνο οι τελευταίες κατασκευαστικές εργασίες έχουν μπλοκάρει σε δύο πυλώνες υψηλής τάσης στην περιοχή των Καλαβρύτων. Οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων έχουν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην ανεγερθούν οι πυλώνες, οι οποίοι είναι σε μακρινή απόσταση από το μοναστήρι τους. Το θρίλερ βρίσκεται στα δικαστήρια. Αλλά μέχρι την εκδίκασή του, η Πελοπόννησος θα απειλείται και με νέα μπλακ άουτ όπως το προχθεσινό…

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

Πηγή: patrastimes.gr