Την Παρασκευή τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) δημοσίευσαν έναν νέο οδηγό σχετικά με τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού τονίζοντας ότι πρόκειται για μια…απειλή η οποία μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του αέρα.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, η μόλυνση μπορεί να γίνει και τόσο μέσω της αναπνοής λόγω των σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού όσο και μέσω των αερολυμένων σωματιδίων.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες αυτές στην ουσία δικαιώνουν τους επιστήμονες οι οποίοι και υποστήριζαν ότι ο κορονοϊός είναι επικίνδυνα μολυσματικός καθώς μπορεί να μεταδοθεί με πολλούς τρόπους. Πρωτύτερα άλλη μελέτη ανέφερε ότι δεν είναι ασθένεια η οποία μεταδίδεται μέσω του αέρα προκαλώντας ανησυχίες ανάμεσα στα άτομα της επιστημονικής κοινότητας τα οποία και υποστήριζαν ότι μεταδίδεται και με τον αέρα.

Τον Ιούλιο του 2020 μάλιστα επιστήμονες από 30 χώρες έγραψαν ένα κείμενο με το οποίο και προσπάθησαν να πείσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στην πιθανή μετάδοση του κορονοϊού μέσω του αέρα.

Όταν δημοσιεύθηκε το έγγραφο, ο ΠΟΥ, εκτός από το CDC και άλλους οργανισμούς υγείας, ανέφερε ότι η νόσος COVID-19 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων. Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η μετάδοση από σωματίδια αερολύματος είναι πολύ πιθανή καθώς είναι πολύ μικρότερα από τα μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι, η μόλυνση σύμφωνα με όσα εξήγησαν οι επιστήμονες μπορεί να είναι πιο συχνή από ό,τι πιστεύεται…

Πηγή: patrastimes.gr