Η υγειονομική κατάσταση είναι πλέον «καταστροφική» στην Τυνησία, η οποία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες αλλεπάλληλα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας «καταρρέει».

«Η τρέχουσα υγειονομική κατάσταση είναι καταστροφική (…) Ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει τεράστια αύξηση. Το σύστημα υγείας δυστυχώς καταρρέει», παραδέχθηκε η Νίσαφ Μπεν Αλάγια στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τυνησιακό ραδιοφωνικό σταθμό.

Σύμφωνα με την κυρία Μπεν Αλάγια, είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι ή η απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στα νοσοκομεία.

«Αν δεν ενώσουμε τις προσπάθειές μας, η καταστροφή θα επιδεινωθεί», προειδοποίησε.

Τα νοσοκομεία στην Τυνησία έχουν βρεθεί αντιμέτωπα εδώ και δύο εβδομάδες με τρομακτικές ροές ασθενών στο τρέχον κύμα εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Την Τρίτη στη χώρα καταγράφηκαν 9.823 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 134 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμούς άνευ προηγουμένου. Χθες Πέμπτη, ανακοινώθηκαν 8.315 κρούσματα και άλλοι 126 θάνατοι. Συνολικά, η χώρα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει 15.861 θανάτους και 473.229 μολύνσεις.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο που εικονίζουν ασθενείς αφημένους ακόμα και στα πατώματα σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και σε φτωχές περιοχές όπως η Καϊρουάν (κεντρικά).

Ούτε τα νοσοκομεία εκστρατείας τα οποία στήθηκαν τους τελευταίους μήνες αρκούν. Το 92% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο σε εθνική κλίμακα και στην πρωτεύουσα το 100%, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας όπως τους μεταφορτώνει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, οι αρχές διέταξαν lockdown σε δέκα επαρχίες όπου ο δείκτης επίπτωσης είναι πιο υψηλός, συμπεριλαμβανομένων της Τύνιδας και των προαστίων της.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζει να κινείται με αργό ρυθμό, κατά ειδικούς. Από τους 2 εκατ. ανθρώπους που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους, μόλις οι 608.332 έχουν λάβει και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα.

Νότια Κορέα: Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων για 2η συνεχόμενη ημέρα

Στη Νότια Κορέα ανακοινώθηκε σήμερα ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού την 20ή Ιανουαρίου 2020, ενώ η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να επιβληθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στη Σεούλ και τα περίχωρά της, εστία του ξεσπάσματος, για να τεθεί το λεγόμενο τέταρτο κύμα υπό έλεγχο.

Η χώρα της Ασίας κατέγραψε 1.316 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων 1.236 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, και άλλους δύο θανάτους ασθενών με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 2.036 νεκρούς επί συνόλου 164.028 μολύνσεων, σύμφωνα με τους αριθμούς της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA).

Είναι η πρώτη φορά που χώρα καταγράφει πάνω από 1.200 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός Κιμ Μπου-κιουμ ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στη Σεούλ και στα περίχωρά της θα ενταθούν. Οι πολίτες καλούνται να μένουν σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, θα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων, δεν θα επιτρέπονται δημόσιες συναθροίσεις άνω των δύο προσώπων μετά τις 18:00, πορείες και άλλες εκδηλώσεις απαγορεύονται, νάιτκλαμπ και μπαρ θα κλείσουν, ενώ εστιατόρια και καφέ θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των καθημένων πελατών και θα μπορούν να προσφέρουν προϊόντα μόνο σε πακέτο μετά τις 22:00. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν στη Σεούλ, στην επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει, και στην Ιντσόν από τη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες.

Από το σύνολο των 52 εκατ. κατοίκων της Νότιας Κορέας, 15,47 εκατ. (το 30,2%) έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους για την COVID-19, ωστόσο μόνο 5,57 εκατ. (το 11%) έχουν λάβει και τη δεύτερη· οι περισσότεροι είναι άνω των 60. Η χώρα αξιοποιεί τα σκευάσματα των AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna και (το μονοδοσικό) της Janssen (όμιλος Johnson & Johnson).

Ιράκ: Ρεκόρ σχεδόν 9.200 κρουσμάτων και 31 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 9.189 κρούσματα του SARS-CoV-2 (επί συνόλου 48.604 τεστ), αριθμός άνευ προηγουμένου, ενώ υπέκυψαν άλλοι 31 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Μέσης Ανατολής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 17.444 νεκρούς επί συνόλου 1.406.289 μολύνσεων από την εκδήλωσή της στην ιρακινή επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2020.

Το υπουργείο Υγείας «επιβεβαιώνει ότι η επιδημιολογική κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη (…) οι μολύνσεις αυξάνονται ταχύτατα σε αυτό το κύμα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου του, επιρρίπτοντας ευθύνες στους πολίτες που αψηφούν τα μέτρα και δεν παίρνουν σοβαρά την υγειονομική κρίση, απευθύνοντας έκκληση στον πληθυσμό να εμβολιαστεί.

Στο κράτος των περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν χορηγηθεί μέχρι χθες 1.001.180 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 (σχεδόν 38.000 τις προηγούμενες ώρες).

Βραζιλία: Ξεπέρασαν τους 530.000 οι θάνατοι τα κρούσματα κοντεύουν τα 19 εκατ.   

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ενημέρωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.639 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 53.725 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασε έτσι άλλο ένα τραγικό ορόσημο, αυτό των 530.000 νεκρών (οι θάνατοι είναι 530.179 επακριβώς), ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού πλησιάζουν το όριο των 19 εκατομμυρίων.

Η Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Κουβέιτ: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 370.000, οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 2.071   

Το υπουργείο Υγείας του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.705 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στο εμιράτο να φθάνει τις 370.932.

Οι θάνατοι άλλων 12 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας στους 2.071 νεκρούς στη μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής.

Στα νοσοκομεία του Κουβέιτ νοσηλεύονται 18.390 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οπίων οι 316 έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Πηγή: patrastimes.gr