Ο Στέφαν Λεβέν προειδοποίησε ότι ολοένα και αυξάνονται στη Σουηδία τα κρούσματα του κορωνοϊού σε σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμά του. Ο πρωθυπουργός Λεβέν δε συνηθίζει τα τηλεοπτικά διαγγέλματα, αφού το προηγούμενο ήταν το Μάρτιο κατά την εξάπλωση του ιού, ενώ το παλαιότερο το 2017 λόγω τρομοκρατικής ενέργειας στη Στοκχόλμη.

«Η μικρή ανάσα που πήραμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τέλειωσε. Γι’ αυτό και για άλλη μια φορά πρόκειται να σας ζητήσω κάτι πολύ δύσκολο αλλά απολύτως απαραίτητο. Περισσότεροι μολύνονται. Περισσότερα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή κατάσταση. Περισσότεροι πεθαίνουν», υπογράμμισε ο Λεβέν.

Ο Λεβέν τόνισε στους πολίτες του ότι έχει μεγάλη σημασία όλοι να ενεργήσουν ως έθνος και ότι οι πάντες φέρουν μεγάλη ευθύνη. Αναγνώρισε ότι η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης το φθινόπωρο δεν ήταν καθόλου καλή. «Πάρα πολλοί αμέλησαν να τηρούν τις συστάσεις» των ειδικών και των αρχών. Αλλά τώρα βλέπουμε πως ο κόσμος αρχίζει ξανά να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα», εξηγώντας ότι οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί και πολλοί εργάζονται από το σπίτι.

«Η Σουηδία δοκιμάζεται. Αλλά η Σουηδία θα αντέξει τη δοκιμασία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί, οικοδομούνται σπίτια και στρώνονται δρόμοι, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία τους. «Αυτό που κάνουμε τώρα θα επηρεάσει το πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και το ποιοι θα είναι ακόμα μαζί μας αυτά τα Χριστούγεννα. Μπορεί να ακούγεται σκληρό. Μπορεί να ακούγεται βάναυσο. Αλλά η πραγματικότητα είναι ακριβώς τόσο σκληρή και βάναυση», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Λεβέν.

Στη χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 6.400 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 208.300 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 ως αυτό το στάδιο. Σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, η Σουηδία έλαβε πολύ λιγότερο αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, προτιμώντας να δώσει την έμφαση στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Ωστόσο, την Παρασκευή απαγορεύθηκε η πώληση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ενώ από αύριο Τρίτη περιορίζεται σε οκτώ ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις, από πενήντα που επιτρεπόταν μέχρι τώρα.

Πηγή: patrastimes.gr