Ο νέος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο Μάριο Ντράγκι, εξασφάλισε χθες βράδυ την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας αφού παρουσίασε νωρίτερα σε αδρές γραμμές ένα πρόγραμμα “ανοικοδόμησης” της χώρας που πλήττεται από διπλή υγειονομική και οικονομική κρίση, δεσμευόμενος να “πολεμήσει την πανδημία με όλα τα μέσα”.

Ο κ. Ντράγκι έλαβε 262 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά και δύο αποχών στη Γερουσία, αποτέλεσμα μάλλον αναμενόμενο, με δεδομένο το εύρος της κοινοβουλευτικής στήριξης που έχει εξασφαλίσει. Η Βουλή θα ψηφίσει σήμερα και αναμένεται να προσφέρει επίσης την εμπιστοσύνη της στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με μόνο μία εξαίρεση —την ακροδεξιά παράταξη Αδελφοί της Ιταλίας— τάσσονται υπέρ του.

“Όπως οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, έχουμε την ευθύνη να αρχίσουμε τη νέα ανοικοδόμηση”, είπε χθες ο πρωθυπουργός, που αναμένει να έχει από σήμερα πλήρη νομιμοποίηση. “Αυτή είναι τόσο η δική μας αποστολή, όσο και των Ιταλών: να αφήσουμε μια καλύτερη και δικαιότερη χώρα στα παιδιά και στα εγγόνια μας”.

Ο 73χρονος Μάριο Ντράγκι, προσωπικότητα πολύ διακριτική, που πήγε σε ιησουιτικό σχολείο, διαδέχθηκε το Σάββατο τον Τζουζέπε Κόντε, που εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τη θεαματική ανατίναξη της κυβέρνησής του, την ώρα που η Ιταλία πλησιάζει το βαρύ ορόσημο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, ενώ κατέγραψε το 2020 μια από τις πιο βαθιές υφέσεις του ΑΕΠ στην ευρωζώνη (–8,9%).

“Το βασικό καθήκον, στο οποίο καλούμαστε όλοι (…) είναι να πολεμήσουμε την πανδημία (του νέου κορονοϊού) με όλα τα μέσα και να σώσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας”, είπε ο κ. Ντράγκι, ενώ λιγότεροι από 1,3 εκατ. από το σύνολο των 60 εκατ. κατοίκων της Ιταλίας έχουν λάβει τις δόσεις των εμβολίων τους.

“Αφού εξασφαλίσαμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων, η κυριότερη πρόκληση για εμάς είναι να τα διανείμουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα”.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ τάχθηκε εξάλλου υπέρ της στενότερης “ολοκλήρωσης” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα οδηγήσει “σε κοινό δημόσιο προϋπολογισμό, ικανό να υποστηρίζει τα κράτη μέλη σε περιόδους ύφεσης”, διατρανώνοντας την “αμετάκλητη επιλογή του ευρώ” και τονίζοντας πως “χωρίς την Ιταλία, δεν υπάρχει Ευρώπη”.

Ο Μάριο Ντράγκι, που υποστηρίζεται από μια πολύ ετερόκλιτη συμμαχία, φάσμα πολιτικών παρατάξεων από την κεντροαριστερά μέχρι την άκρα δεξιά του Ματέο Σαλβίνι, είπε ακόμη πως έχει την πρόθεση να “ενισχύσει” τις “στρατηγικές” σχέσεις της Ρώμης με τη Γαλλία και με τη Γερμανία.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που υπέστη απώλειες 444.000 θέσεων εργασίας το 2020, λογαριάζει σε μεγάλο βαθμό στο μάννα του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη, η εκταμίευση των κεφαλαίων του οποίου συνδέεται με την παρουσίαση στις Βρυξέλλες ως τον Απρίλιο πολύ λεπτομερειακού προγράμματος δαπανών — αποστολή που καλείται να φέρει σε πέρας η κυβέρνησή του.

“Θα έχουμε στη διάθεσή μας περίπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ για περίοδο έξι ετών. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να δαπανηθούν για να βελτιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας”, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης σαραπεντάλεπτης ομιλίας του ο κ. Ντράγκι. Χαρακτήρισε προτεραιότητες την “ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές”, τον “αγώνα εναντίον της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων”, την απόκτηση “σιδηροδρομικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας”, την “παραγωγή και διανομή υδρογόνου”, την “ψηφιοποίηση” και τη δημιουργία υποδομών κινητής τηλεφωνίας και τηλεματικής πέμπτης γενιάς (5G).

Στόχοι του κ. Ντράγκι είναι ακόμη ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η μείωση της γραφειοκρατίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, ο τρόπος λειτουργίας του οποίου χαρακτηρίζεται από τους βραδύτερους στην Ευρώπη.

Πηγή: patrastimes.gr