Το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinopharm για επείγουσα χρήση ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που δεν έχει παρασκευάσει φαρμακοβιομηχανία της Δύσης που εγκρίνει ο οργανισμός.

Ήδη χρησιμοποιείται στην Κίνα και άλλες χώρες σε Αφρική, Ασία, Νότια Αμερική, ακόμα και στην Ευρώπη, σε χώρες εκτός της ΕΕ αλλά και στην Ουγγαρία, που είναι μέλος. Οι πληροφορίες που έχουμε για το εμβόλιο είναι λίγες ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα η αποτελεσματικότητα του φτάνει στο 79%. Διατηρείται σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου και ήδη έχουν χορηγηθεί 65 εκατομμύρια δόσεις του σκευάσματος.

Βρετανία: Όχι εμβολιασμούς με AstraZeneca στους κάτω των 40
Τη μη χρήση του εμβολίου της ΑΖ στις ηλικίες κάτω των 40 ετών συνέστησε η βρετανική ρυθμιστική αρχή αναφέροντας ότι σε αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να προσφέρεται κάποιο άλλο εμβόλιο. Η σύσταση γίνεται λόγω των θρομβολιτικών επεισοδίων που έχουν καταγραφεί. Ενώ στον γενικό πληθυσμό η συχνότητα είναι 1 προς 100.000, στους κάτω των 40 τα επεισόδια είναι ένα ανά 60.000.

Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ερευνά περιστατικά του συνδρόμου Γκίγιεν Μπαρέ μετά από εμβολιασμό με ΑΖ. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο νευρικό και προκαλεί μερική παράλυση, που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες έως λίγες εβδομάδες.

Πηγή: patrastimes.gr