Μέσω μιας νέας πρωτοβουλίας που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιδιώκει να εξαλείψει την ελονοσία σε άλλες 25 χώρες μέχρι το 2025. Το μήνυμα αυτό έγινε γνωστό ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της νόσου, η οποία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

«Η πρωτοβουλία E-2025 θα υποστηρίξει αυτές τις χώρες στην εξάλειψη της ελονοσίας», που μεταδίδεται από τα θηλυκά κουνούπια της οικογένειας Anopheles, εξηγεί ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οκτώ νέες χώρες προστέθηκαν στον κατάλογο των 17 που μετείχαν ήδη στην προηγούμενη εκστρατεία, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν ακόμη να εξαλείψουν την ασθένεια. Πρόκειται για τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Βόρεια Κορέα, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, την Ταϊλάνδη και το Βανουάτου.

Οι 17 χώρες που περιλαμβάνονται ήδη στον κατάλογο είναι: η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, το Μπελίζ, το Μπουτάν, η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήριο, οι Κομόρες, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, το Εσουατίνι (παλαιότερα Σουαζιλάνδη), η Μαλαισία, το Μεξικό, το Νεπάλ, η Νότια Κορέα, το Ιράν, το Σουρινάμ και το Ανατολικό Τιμόρ.

Ορισμένες από αυτές δεν έχουν δηλώσει γηγενές κρούσμα ελονοσίας, αλλά δεν ζήτησαν την επίσημη πιστοποίηση της χώρας που είναι απαλλαγμένη από ελονοσία, την οποία εκδίδει ο ΠΟΥ.

Αυτές οι χώρες επιλέχθηκαν κυρίως γιατί έχουν ήδη ένα πρόγραμμα κατά της ελονοσίας και αξιωματούχους αρμόδιους ειδικά για την εφαρμογή του, καθώς οι ειδικοί του ΠΟΥ τους θεωρούν ικανούς να επιτύχουν αυτόν τον στόχο και επίσης γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων το 2019 ήταν το πολύ 5.000.

Το 2019, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων ήταν περίπου 229.0000.000 άνθρωποι, αριθμός που είναι σχετικά σταθερός τα τελευταία 4 χρόνια. Και από το 2018, οι θάνατοι έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 400.000 ετησίως. Το 90% αυτών των θανάτων είναι στην Αφρική, όπου περισσότερα από 265.000 μικρά παιδιά πέθαναν το 2019.

Η επιτυχία στην καταπολέμηση της ελονοσίας «οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική βούληση να τεθεί τέλος στην ασθένεια σε μια χώρα όπου είναι ενδημική», επιβεβαίωσε ο δρ. Πέδρο Αλόνσο, υπεύθυνος για το πρόγραμμα καταπολέμησης της ελονοσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι χώρες που κατάφεραν να εξαλείψουν την ασθένεια έχουν γενικά ισχυρά και υποστηρικτικά συστήματα υγείας, που επιτρέπουν την πρόληψη και την περίθαλψη. Τα αξιόπιστα δεδομένα και η δέσμευση της κοινότητας είναι επίσης βασικοί παράγοντες για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού του ΟΗΕ, 87 χώρες πλήττονται από την ελονοσία στον κόσμο, 46 μεταξύ αυτών δήλωσαν λιγότερα από 10.000 κρούσματα το 2019 σε σχέση με μόνο 26 χώρες το 2000.

Στα τέλη του 2020, 24 χώρες είχαν επιτύχει να σταματήσουν τη μετάδοση της ελονοσίας επί 3 ή περισσότερα χρόνια και στο σύνολο αυτό, 11 χώρες είχαν κηρυχθεί απαλλαγμένες από ελονοσία.

Πηγή: patrastimes.gr