Μέσω διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γνωστοποιεί ότι επέτρεψε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας να μπλοκάρουν τα εδάφη και τα ύδατα γύρω από προστατευόμενες εγκαταστάσεις για να σταματήσουν τις απόπειρες παράνομης διείσδυσης από και προς την Κριμαία.

Η ενέργεια αυτή έρχεται εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης έντασης στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με τις τελευταίες αναφορές να μιλούν για χακαρισμένα στίγματα πλοίων.

Η επεξηγηματική σημείωση του εγγράφου αναφέρει ότι η Ρωσική Εθνική Φρουρά προστατεύει τα νερά του Πορθμού του Κερτς, τη γέφυρα πάνω από αυτόν και την υδάτινη περιοχή γύρω από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Κριμαία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, ο στρατός μπορεί να θέσει σε αποκλεισμός αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια προσπαθειών “παράνομης διέλευσης και διείσδυσης” στα γύρω από αυτήν χωρικά ύδατα.

Στις 23 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός φέρεται να έριξε προειδοποιητικές βολές προς τον βρετανικό ΗMS Defender, το οποίο εισήλθε στα “ρωσικά χωρικά ύδατα” στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι το πλοίο έκανε μια ασφαλή διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι δεν έπεσαν προειδοποιητικές βολές.

Η Daily Telegraph ανέφερε ότι η απόφαση να επιτραπεί στο HMS Defender να περάσει κοντά στην Κριμαία ελήφθη από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
capital.gr

Πηγή: patrastimes.gr