Με τον αριθμό των νεκρών της πανδημίας να έχει πλέον ξεπεράσει τους 900.000 σε όλο τον κόσμο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του για τα σχόλιά του που δημοσιεύθηκαν και στα οποία αναγνωρίζει ότι υποβάθμισε επίτηδες τις επιπτώσεις του ιού.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Τραμπ υποστήριξε ότι έχει κάνει «καταπληκτική» δουλειά σε σχέση με την πανδημία

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον κοροναϊό στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τους 190.000, δηλαδή αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο των νεκρών παγκοσμίως. ο αριθμός μεταφράζεται σε έναν νεκρό ανά 1.700 Αμερικανούς.

Αν οι θάνατοι συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, είναι πιθανό να ξεπεράσουν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου πριν την 1η Οκτωβρίου, 10 μήνες μετά την πρώτη ενημέρωση του ΠΟΥ για τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού στην Ουχάν της Κίνας. Μόλις 10 εβδομάδες πριν, οι θάνατοι βρίσκονταν περίπου στις 500.000.

Σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των κρουσμάτων προσεγγίζει τα 28 εκατομμύρια

Ο Τραμπ μίλησε στο Fox News το βράδυ της Τετάρτης για το αναμενόμενο βιβλίο του βετεράνου της ερευνητικής δημοσιογραφίας, Μπομπ Γούντγουορντ, στο οποίο αποκαλύπτεται ο βαθμός στον οποίο ο πρόεδρος γνώριζε το μέγεθος της φονικής απειλής ήδη από τον Φεβρουάριο, παραπλανώντας το κοινό με το να παρουσιάσει την πανδημία ως ασήμαντη. Ορισμένα κομμάτια του βιβλίου και ηχογραφήσεις των συνεντεύξεων του Τραμπ στον Γούντγουορντ δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το CNN και την Washington Post.

Ο Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι η αντίδρασή του στην πανδημία είχε ως στόχο την αποτροπή του πανικού. «Είπα μην πανικοβληθείτε από τον ιό… Είμαι η μαζορέτα της χώρας και δε θέλω να βλέπω πανικό».

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά τους θανάτους. «Αν κοιτάξετε τα νούμερα, οι αριθμοί θνητότητας που έχουμε σε σχέση με άλλες χώρες, είναι καταπληκτικό αυτό που έχουμε πετύχει. Ειδικά με την χώρα να έχει το μέγεθος που έχει, έχουμε κάνει απίστευτη δουλειά».

  • Οι ΗΠΑ έχουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας ανά 100.000 άτομα πληθυσμού (57,97)

Όταν ερωτήθηκε για τους λόγους που υποβάθμισε με το λόγο του τη σοβαρότητα της πανδημίας, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους: «Για να μειώσω τον πανικό, ίσως για αυτό».

Πηγή: theguardian.com

Πηγή: patrastimes.gr