Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα τιμωρήσει οικονομικά την Καλιφόρνια, στερώντας της 200 εκατομμύρια δολάρια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, επειδή οι αρχές της πολιτείας αναγκάζουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν το κόστος των αμβλώσεων, κάτι που σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο αντιβαίνει στην ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ αντέδρασε καταγγέλλοντας «μια μικροπρεπή πολιτική πράξη». «Η υγεία των γυναικών είναι δημόσια υγεία», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Το θέμα των αμβλώσεων προκαλεί διχασμό στις ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να προσελκύσει τους δεξιούς ψηφοφόρους επιλέγοντας μεταξύ άλλων να διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο δύο δικαστές που είναι αντίθετοι στις αμβλώσεις.

Από την πλευρά της η Καλιφόρνια, προπύργιο των Δημοκρατικών, υιοθέτησε το 2014 νομοσχέδιο που αναγκάζει τους εργοδότες και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν και τις αμβλώσεις.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει στις αρχές του έτους ότι το νομοσχέδιο αυτό αντιβαίνει στην ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ελευθερία συνείδησης που απαγορεύει οποιαδήποτε διάκριση εις βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών που αρνούνται να καλύψουν τις αμβλώσεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι, αν δεν συμμορφωθούν, οι αρχές της Καλιφόρνιας θα στερηθούν 200 εκατομμύρια δολάρια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό τα οποία προορίζονται για την παροχή υπηρεσιών υγείας για τους πιο φτωχούς το πρώτο τρίμηνο του 2021.

«Οι οντότητες που λαμβάνουν πόρους (από το υπουργείο Υγείας) θα πρέπει να σκέφτονται δύο φορές προτού παραβιάσουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ρότζερ Σεβερίνο διευθυντής του γραφείου πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου αυτού.

«Όποιες κι αν είναι οι απόψεις μας για τη νομιμότητα της άμβλωσης, κανείς δεν θα πρέπει να τιμωρείται επειδή αρνείται να πληρώσει ή να συμβάλει οικονομικά στην αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής», πρόσθεσε.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων θα παρακρατείται κάθε τρίμηνο από τους πόρους που προορίζονται για την Καλιφόρνια μέχρις ότου η πολιτεία αλλάξει τη νομοθεσία της.

Όμως η απόφαση αυτή ενδέχεται να αλλάξει μόλις αναλάβει την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μπορεί να την ακυρώσει.

Πηγή: patrastimes.gr