Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφορικά με τη δημιουργία νέων προγράμματων του ΟΑΕΔ για τη μείωση της ανεργίας στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:
«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την ανεργία στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μεταξύ των δεκατριών περιφερειών της χώρας, με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 20,4%.

Να σημειωθεί ότι το παραπάνω ποσοστό είναι μειωμένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, όταν η ανεργία ξεπερνούσε το 25% στη Δυτική Ελλάδα.

Ωστόσο, οι προσπάθειες είναι απαραίτητο να συνεχιστούν με σκοπό τη περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, μέσω της εισαγωγής στοχευμένων και καινοτόμων προγραμμάτων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρατεταμένη περίοδος της πανδημίας επιδείνωσε τους οικονομικούς δείκτες, μείωσε τα ποσοστά απασχόλησης και τις αποδοχές των εργαζομένων, ενώ παράλληλα αύξησε τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος, αφού σε αυτά καταγράφονται περίπου 56.100 άνεργοι και 291.400 οικονομικά μη ενεργοί πολίτες στη Δυτική Ελλάδα.

Η ανάλυση των επιμέρους χαρακτηριστικών των ανέργων αναδεικνύουν το γεγονός ότι τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες και εντοπίζονται στους νέους ηλικίας 20 – 24 ετών.

Συνεπώς, είναι απαραίτητη η εισαγωγή και νέων ποιοτικών προγραμμάτων απασχόλησης, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, ο Αχαίος βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: α) ποια νέα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας θα εισάγει ο ΟΑΕΔ για την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα και β) πότε αναμένεται να ξεκινήσουν._

Πηγή: patrastimes.gr